Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

22 Nisan 2011 Cuma

Özlem Yıldırım

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 03.03.2011
Şikayet eden : Özlem YILDIRIM
Şikayet Edilen : Akbacakoğlu Kundura San ve Tic.A.Ş.
Şikayet konusu : Adidas Marka Ayakkabı.
Şikayet tarihi : 17.01.2011
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 157,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, 25.12.2010 tarihinde satın aldığı ürünün bir kez giyinme sonucunda sağ ve sol burun yanlarında renk atmaları ve aşırı aşınmalar gerekçesiyle firmaya müracaat ettiğini, ancak red edildiğini bu nedenle bedel iadesini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti : 17.01.2011 tarih ve 597 sayılı yazımızla firmadan konuya ilişkin savunma istenilmiş, firma savunma vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesinden Fatma Yelda GEZİCİOĞLU bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu üründe yapılan inceleme sonucu, tüketicinin şikayeti olan ayakkabının dış kısmının ön, iç bölgelerinde baskı desenlerinde renkte aşınmalar var. İki tekinde görülen bu problem ayakkabının genelinde kullanılan desenin baskı tekniği ile yapıldığı ve bu teknikte kullanılan boyanın sürtünme haslığının düşük olduğunun göstergesidir. Sürtünme haslığı düşük olduğu için desenlerde aşınma ve soyulmalar gözlenmiştir. Bu nedenden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur. Ayakkabıda üretim hatasına rastlanmıştır. Sorun tüketicinin kullanım hatasından kaynaklanmamaktadır.” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu üründe üretim hatasına rastlandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürünün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları