Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

15 Ekim 2009 Perşembe

aynur cömert

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 09.10.2009
Şikayet eden : Aynur CÖMERT
Şikayet edilen : Batı Gıda Day. Tük. Mall. ve Spor Malz. Paz. Ltd. Şti
Şikayet konusu : Ütü
Şikayet tarihi : 18.06.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 238,80 TL

Olayın Özeti :Tüketici Aynur CÖMERT verdiği dilekçesinde 12.05.2008 tarihinde telefonla arama yaparak ütü aldığını, parasını kredi kartıyla ödediğini, ütüden memnun kalmadığı için ütüyü 30.05.2008 tarihinde kargoyla firmaya geri gönderdiğini fakat parasının kendisine geri iade edilmediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Batı Gıda Day. Tük. Mall. ve Spor Malz. Paz. Ltd. Şti firması 18.06.2009 tarih ve 3518 sayılı yazımıza istinaden savunma vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, mesafeli satış yoluyla gerçekleştirilen satış işleminde, senetlerin tek tek düzenlenmediği anlaşılmıştır. 4077 Sayılı Kanun’un Mesafeli Sözleşmeler ile ilgili 9/A maddesinde ‘’ Cayma hakkı süresince sözleşmeye konu olan mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasının veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyeceğine ilişkin hükümler dışında kapıdan satışlara ilişkin hükümler mesafeli sözleşmelere de uygulanır’’ hükmü yer almaktadır. Bu hükmün gönderme yaptığı 4077 Sayılı Kanunun Kapıdan Satışlarla ilişkili 8. maddesinde ‘’taksitle yapılan kapıdan satışlarda 6/A maddesi uygulanır. Cümlesi yer almaktadır. Yine aynı kanunun 6/A maddesine istinaden senetlerin tek tek düzenlenmemesi sebebiyle tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketicinin satın aldığı ürünü satıcıya iadesine, satıcının da ürün bedeli olan 238,80 TL’yi tüketiciye vermesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları