Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

24 Haziran 2011 Cuma

n.özgür demir

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 23.06.2011
Şikayet eden : N.Özgür DEMİR
Şikayet edilen : Deriden Deri Mamül.San.ve Tic.Ltd.Şti.
Şikayet konusu : Kowalski Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 16.05.2011
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 225,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 17.06.2010 tarihinde satın alınan ürünün az kullanıldığı halde aşırı deforme olması nedeniyle mağazaya başvurduğunu fakat ret cevabı aldığını, bu nedenle bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 16.05.2011 tarih ve 5221 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma savunmasında; yapılan incelemede, üründe üretim kaynaklı soruna rastlanmadığı, tamamen kullanım kaynaklı hata olduğunu, ayıp ilk 30 gün süreden sonra çıktığından, 4077 sayılı yasaya göre firma tarafından ücretsiz onarılabileceği, fakat iade ve değişim yapılamayacağı belirtilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesinden Fatma Yelda GEZİCİOĞLU bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu üründe yapılan inceleme sonucu; tüketicinin şikayeti olan, ayakkabının iki tekinin yan kısımlarında açılma, iç astar kısmında yırtılma problemleri tespit edilmiştir. Ayakkabıda görülen açılmaların nedeni kullanılan kimyasal yapıştırıcının mukavemetinin düşük olmasından, iç astarda deri tekstil malzemesinin yırtılmasının nedeni; derinin sürtünme mukavemetinin zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur. Ayakkabıda üretim hatasına rastlanmıştır. Sorun tüketicinin kullanım hatasından kaynaklanmamaktadır.” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu üründe üretim hatasına rastlandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürünün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları