Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

8 Nisan 2011 Cuma

Veysi Ebe

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 03.02.2011
Şikayet eden : Veysi EBE
Şikayet edilen : Can Meta Eğitim araçları Paz. San. ve Tic. Ltd.
Şikayet konusu : Kapıdan Satış
Şikayet tarihi : 06.01.2011
Talep : Sözleşmenin iptali/Ödenilen Bedelin İadesi
Miktar : 610.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, 10.12.2010 tarihinde kapıdan satış yoluyla aldığı eğitim setini 7 gün içerisinde iade etmek istediğini, cayma bildirimi gönderdiğini fakat firmanın gelip ürünü geri almadığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : 06.01.2011 tarih ve 180 sayılı yazı ile firmadan savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir.

İnceleme ve gerekçe : Dilekçe ve eklerinin incelenmesinden tüketicinin kapıdan satışla satın aldığı mal için 13.12.2010 tarihinde firmaya cayma bildiriminde bulunduğu fakat firmanın ürünü geri almadığı anlaşılmıştır.
4822 sayılı Kanun ile Değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 8/3. maddesinde bu tür satışlarda; tüketicinin 7 günlük süre içerisinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbest olduğu, bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcının kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemeyeceği, satıcının cayma bildiriminin kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içerisinde malı geri almakla yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.
Tüketicinin süresi içerisinde firmaya bildiriminde bulunarak cayma hakkını kullandığı halde firmanın yükümlülüklerini yerine getirmediği anlaşıldığından tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, satış sözleşmesinin geçersizliğine, varsa tüketicinin ödediği miktarın iadesine, satıcı firmanın malını geri alarak tüketiciyi bu işlemden hukuki olarak borç altına sokan belgeleri tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları