Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

12 Nisan 2011 Salı

Mustafa Gezmen

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 17.02.2011
Şikayet eden : Mustafa GEZMEN
Şikayet edilen : Final Dergisi Dershaneleri
Şikayet konusu : KDV kesintisi
Şikayet tarihi
: 10.01.2011
Talep : Bedelin İadesi
Miktar : 68,52 TL
Olayın Özeti :Tüketici verdiği dilekçesinde 15.10.2010 tarihinde kızı Gülnihal GEZMEN’i Final Dergisi Dershanesine kaydettiğini, şikayet edilen ile sözleşme imzaladığını fakat dershanenin verdiği taahhütleri yerine getirmemesi nedeniyle dershaneyle görüşerek sözleşmeyi karşılıklı olarak feshettiklerini, sözleşmenin imzalandığı tarihten sözleşmenin feshedildiği tarihe kadar alınan ders ücretlerinin hesaplanıp toplam ödenen tutardan düşüldükten sonra kendisine 925,00 TL geri iade edilmesi gerekirken 68,52 TL’lik KDV kesilerek kendisine 856,48 TL iade edileceğinin belirtildiğini belirtmiştir. Ayrıca alınmamış bir eğitim hizmetinin dolayısıyla ödenmemiş bir eğitim bedelinin KDV’sinin olmayacağının ve 925,00 TL’nin tamamının iade edilmesi gerektiğini yetkiliye söylediğini fakat kendilerinin bu kesintiyi vergi dairesine ödediklerini bu nedenle bu kesintiyi yapmak zorunda olduklarını kendisine söylediğini belirtmiştir. Halbuki şikayet edilenin vereceği ek beyanname veya düzeltme beyannamesi ile sözleşmenin feshedildiği belirtilerek yatırılan KDV’nin tekrar iadesini talep etme hakkı bulunduğunu, beklide şikayet edilenin bu işlemi gerçekleştirerek hem kendisinden bu kesintiyi yapıp hem de KDV’yi geri alarak haksız kazanç sağlamakta olduğunu, davalı ile vergi dairesi arasındaki KDV’nin iadesi işlemleri tüketici konumunda olan öğrenci velilerini ilgilendirdiğini, tüketicinin yapmamış olduğu bir sözleşme veya iptal edilen sözleşme nedeniyle almamış olduğu bir mal veya hizmetten dolayı KDV ödemekten sorumlu tutulmaması gerektiğini belirtip kendisinden haksız yere kesilen 68,52 TL’nin şikayet tarihinden itibaren yürütülecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmektedir.
Şikâyet edilenin savunmasının özeti : şikayet edilen firmadan 10.01.2011 tarih ve 320 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma tarafından savunma verilmemiştir.
İnceleme ve Gerekçe : Dilekçe ve eklerinin incelenmesinden tüketicinin dershaneyle 1300,00TL’lik bir sözleşeme imzaladığı, dershaneyle karşılıklı olarak sözleşmenin feshedildiği ve alınan eğitim parası kesildikten sonra tüketiciye 925,00 TL iade yapılması gerektiği halde %18’lik KDV kesintisi (68,52 TL) düşülerek 856,48 TL ödeme yapılacağının belirtildiği görülmüştür. Ancak kursun sağlayıcı tarafından bildirilen nitelikleri taşımadığı, verdiği taahhütleri yerine getirmediği, tüketiciye taahhüt edilen şekilde hizmet verilmemesi nedeniyle tüketicinin hizmetten beklediği faydaları yeterince alamadığı sözleşmenin karşılıklı olarak feshedilmesinden anlaşılmaktadır.
4077 sayılı Kanunun 4/A maddesinde yer alan “Sağlayıcı tarafından bildirilen reklam ve ilanlarında veya standardında veya teknik kuralında tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler, ayıplı hizmet olarak kabul edilir” hükmüne istinaden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.
Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin kabulüne, tüketiciden kesilen 68,52 TL KDV’nin tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Karar :
Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin kabulüne, tüketiciden kesilen 68,52 TL KDV’nin tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları