Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

10 Nisan 2009 Cuma

engin düldül

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 09.04.2009
Şikayet eden : Engin DÜLDÜL
Şikayet edilen : Nike Mersin Forum
Şikayet konusu : Nike marka eşofman
Şikayet tarihi : 30.01.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 146,38 TL

Olayın Özeti :Tüketici Engin DÜLDÜL verdiği dilekçesinde 17.01.2009 tarihinde aldığı eşofman takımını iki gün sonra arka kısmında açılmalar olduğu gerekçesiyle firmaya götürdüğünü, ancak kampanya kapsamında satın aldığı için ürünün yarı fiyatına tekabül edecek başka bir ürün ile değiştirebileceklerini beyan etmişler.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Nike forum Mersin mağazasının yaptığı savunmada şikayet konusu ürünün bir alana bir bedava kampanyası kapsamında satıldığını, iki ürünün toplam bedelinin 265,37 TL olduğunu, 118,99 TL indirim yapılarak iki ürün için 146,38 TL tahsil edildiğini söylemiştir. İskontolar düşüldükten sonra ürün için ödenen bedelin 86,55 TL olduğunu söylemiştir. Bu bedelde bir ürün ile değişim firma tarafından kabul edilmiş ancak tüketicinin 146,38 TL değerinde bir ürün almak istediğini belirtmişlerdir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün görülmüştür. Eşofmanın kumaşındaki kalitesizlik nedeniyle dikiş kısımlarından açılmalar olduğu anlaşılmaktadır. Yine firmanın savunmasında üründeki ayıp kabul edilmiş ancak kampanyalı satış nedeniyle tüketici ile aralarında ihtilaf olduğu anlaşılmaktadır.
Alışverişe konu olan iki ürün tek bir ürün gibi değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü ikinci ürün, şikayet konusu ürünün alınması şartıyla hediye edilmiş, bu durum faturaya indirim şeklinde yansıtılmıştır. Şikayet konusu ürünün fiyatı 146,38 TL olmakla beraber indirim miktarı belli değildir. Bu nedenle tüketicinin satın aldığı mal 4077 sayılı kanunun 4.maddesinde kriterleri belirtilen ayıplı mal olarak kabul edileceğinden, tüketicinin haklılığına karar vermek gerekecektir. Ancak ödenen bedelin yani tüketicinin ödediği 146,83 TL nin iade edilmesi için hediye olarak alınan ürünün de iade edilmesi hakkaniyete uygun olacaktır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereği 146,83 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı hediyesi ile beraber satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları