Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

25 Nisan 2009 Cumartesi

sevin erdoğan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.



Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Sevin ERDOĞAN
Şikayet edilen : Stradıvarıus Mağazası
Şikayet konusu : Deri Ceket
Şikayet tarihi : 20.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 129.95 TL

Olayın Özeti : Tüketici Sevin ERDOĞAN verdiği dilekçesinde 11.02.2009 tarihinde satın aldığı deri ceketin rahatsız edici yoğun kokusu olduğunu araştırdığında içinde Türkçe olarak yazılmayan domuz derisi ibaresinin yer aldığını, bu ceketi kabul etmediğini belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Stradivarius Mağazası firma yetkilisinin yaptığı savunmada Türkçe etiket ilgili ürüne zımbalı şekilde mağazada sergilendiğini ve üzerinde ‘’%100 domuz derisi’’ ibaresinin yer aldığını, ayrıca ceketin ilgili reyonda benzer ürünlerle sergilendiğini ve kokunu derinin kendi doğal yapısından kaynaklandığını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede cekette ağır bir koku olduğu, etiketinde domuz derisi ibaresinin İtalyanca yazdığı, tüketicinin ceketi domuz derisi olduğu için kullanmak istemediği anlaşılmıştır. Türk halkının kültürel yapısı, adet ve gelenekleri göz önünde bulun durulduğunda, ürünün domuz derisinden üretilmiş olması nedeniyle tüketiciyi özellikle bilgilendirmek gerekeceği düşünülmektedir. Üründe her hangi bir ayıp olmasa bile bu durumun tüketicinin üründen beklediği faydayı elde edememesine, ürünü amacı doğrultusunda kullanamamasına sebep olacaktır.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 129,95 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları