Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

10 Nisan 2009 Cuma

esin usta

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 09.04.2009
Şikayet eden : Esin USTA
Şikayet edilen : Çetinkaya Giyim San. Ve Tic.A.Ş.
Şikayet konusu : Jump Marka ayakkabı
Şikayet tarihi : 09.02.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 49,40 TL

Olayın Özeti
:Tüketici Esin USTA verdiği dilekçesinde 19.10.2008 tarihinde aldığı çocuk spor ayakkabısının sağ tekinin altının delindiğini, değişim yada bedel iadesi talep ettiğini ancak firma tarafından kabul edilmediğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Çetinkaya Giyim San. Ve Tic.A.Ş. firmasının 09.02.2009 tarih ve 639 sayılı yazımıza cevap vermediği görülmüştür.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün görülmüştür. Ayakkabının sağ tekinin tabanında iki adet delinme mevcuttur. Ayrıca ayakkabının burun kısımları dökülmüş ve dikiş yerlerinde açılmalar olmuştur. Firmanın tüketiciye hitaben yazdığı yazıda ayakkabının kullanım şekline bağlı olarak yıprandığı üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığı belirtilmiştir.
4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Kanunun 4. maddesinde “tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini yitiren veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan maddi eksikliklere sahip mallar ayıplı mal olarak nitelendirilmektedir.
Bu nedenle tüketici 4077 sayılı kanunun 4. maddesinde sayılan seçimlik haklardan birini talep etme hakkına sahiptir. Bu nedenle tüketici talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereği 49,40 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları