Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Mustafa Akgedik


YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 18.08.2010
Şikayet eden : Mustafa AKGEDİK
Şikayet edilen : Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Mad.
Şikayet konusu : Men Marka Takım Elbise
Şikayet tarihi : 29.06.2011
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi
Miktar : 99,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 23.02.2010 tarihinde satın alınan Men Marka Takım Elbisenin bazı bölgelerinde solma ve renk değişimi olmasından dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cevabı aldığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 29.06.2011 tarih ve 6672 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; Men Marka Takım Elbisenin tüketici hakem heyeti tarafından incelenmesini talep ettiklerini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Yapılan incelemede ürünün % 70 polyester, % 30 viskon kumaştan üretildiği, ürünün birçok yerinde ciddi solmalar meydana geldiği görülmüştür. Solmalar ürünün her yerinde aynı olmayıp çeşitli bölgelerinde farklı ölçülerdedir. Ürünün firmaya götürülmesi sonucu firmanın cevabına göre üründeki oluşan solma, terden kaynaklanmıştır. Oysaki bir ürünün terden solması için tene temas etmesi gerekmektedir. İç yüzeyine tela ve astar kullanılan, yani 3 kat olan bir ürünün tere temas etme olasılığı çok düşüktür. Ürün makineye atılıp yıkanmış olsa dahi; meydana gelen solmanın meydana gelmesi olağan olmadığı görülmüştür, bu solmanın üretim sırasında kullanılan boyanın yeterli kalitede kullanılmamasından meydana geldiği düşünülmektedir. Sonuç olarak üründe kullanımdan kaynaklı bir hata olmadığı, şikayet konusu solmanın üretimden kaynaklı olduğu düşünülmektedir..” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan takım elbisedeki sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu takım elbise ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin iadesine, tüketicinin de malı satıcıya iadesine kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları