Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

30 Haziran 2009 Salı

şinasi ışık

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi : 18.06.2009
Şikayet eden : Şinasi ŞIK
Şikayet edilen : Bilmeks Bilgi İşlem ve Dış Tic. A.Ş. Carrefoursa Ticaret Merkezi
Şikayet konusu : Cep Telefonu [IMEI 357139017432977]
Şikayet tarihi : 05.03.2009
Talep : Bedel iadesi [227,04 TL.]

Olayın Özeti : Yukarıdaki IMEI numarası yazılan Samsung M600 Cep telefonu 08.09.2008 tarihinde garanti kapsamında [Ayşe Serap Cam aracılığıyla] servise verilmiş ve 30 iş günü içinde sorunu giderilip teslim edilmemiş.

Şikayet edilenin savunmasının özeti : Ürünün Şinasi Şık’a satıldığını bu nedenle başka birisi tarafından [Ayşe Serap Cam] yapılan başvuru, aralarında sözleşme olmadığı için müracaatçı olarak kabul edilemeyeceğini;
Firmanın ithalatçı değil satıcı olduğunu ve arızalardan dolayı ithalatçının sorumlu olacağını ve şirketin sorumlu olamayacağını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede arızalı ürün için yapılan müracaatın servis tarafından kabul edildiği, servis formundan anlaşılmıştır. Bu nedenle satıcının müracaatçı fatura düzenlenen kişi değildir ve müracaatı kabul edilemez savunması geçerli değildir.
4077 sayılı Kanun’un 4. maddesinde “imalatçı-üretici, bayı, acente, ithalatçı (…) ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur”. Satıcının savunması bu kapsamda dayanaksızdır. Ürünün faturası ibraz edilmiştir; ürünün şikayet edilen satıcı tarafından satıldığı ve ürünün serviste 30 işgününden fazla kaldığı dosyanın incelenmesinden anlaşılmıştır. Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’in 6. maddesine göre 30 günlük süre aşıldığı için tüketicinin 4077 sayılı Kanun’un 4 maddesinde belirtilen seçimlik haklarından biri oluşur. Bu nedenlerle tüketicinin talebinin kabulü gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle; tüketicinin haklılığına, ürünün bedeli 227,04 TL.’nın Bilmeks Bilgi İşlem ve Dış Tic. A.Ş.’den alınarak tüketiciye verilmesine; 15 günlük itiraz süresi saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları