Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

30 Haziran 2009 Salı

seyfi kırkyaşaroğlu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 18.06.2009
Şikayet eden : Seyfi KIRKYAŞAROĞLU
Şikayet edilen : Carrefoursa Mersin
Şikayet konusu : Fiyat Farkı Kampanyası
Şikayet tarihi : 01.04.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 10 (12,90 – 9,50) = 34,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Seyfi KIRKYAŞAROĞLU verdiği dilekçesinde Carrefoursa Mersin firmasının ‘’ Carrefoursa’dan satın alınan ürünün birebir aynısı, satın alım tarihinden sonra 10 gün içerisinde, satın alınan mağazanın bulunduğu ilçe sınırları içerisinde rakip bir mağazada daha ucuza bulunabilirse; CarrefourSa aradaki farkın tam 10 katını ödeyecektir.’’ İfadesi ile yaptığı kampanyaya daha önce iki kez başvurduğunu ve farkın 10 katı olan ücreti aldığını, ancak son başvurusunda ‘’her tüketici bu kampanyadan bir kez faydalanabilir’’ gerekçesi ile firma tarafından reddedildiğini bildirmiş ve son ürün için aradaki farkın 10 katı ücret talebinde bulunmuştur.

Şikayet edilenin savunmasının özeti : Carrefoursa Mersin 01.04.2009 tarih ve 1859 sayılı yazımıza istinaden savunma vermediği görülmüştür.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede tüketicinin CarrefourSA Mersin mağazası ve Tansaş mağazalarından aynı gün, aynı ürünü aldığı faturalardan anlaşılmıştır. Kampanya şartlarında her tüketici bu kampanyadan bir kez faydalanabileceği yer almamaktadır. Kampanya şartlarında ‘’CarrefourSA A.Ş. kampanya koşullarını değiştirebilir ve/veya tamamen iptal edebilir’’ ifadesi yer almakta, ancak böyle bir durum söz konusu olduğunda firmanın bunu kamuoyuna duyurması gerektiği düşünülmektedir. Şu halde tüketicinin kampanyadaki şartları taşıdığı görülmüştür. Buna göre 4077 Sayılı Kanunun 7. Maddesindeki ‘’İlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin teslimatının veya ifasını hiç ya da gereği gibi yapılmaması durumunda, satıcı, sağlayıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici, ithalatçı müteselsilen sorumludur’’ cümlesine istinaden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, iki ürün arasındaki farkın 10 katı olan 34 TL’nin Carrefoursa Mersin firmasından alınıp tüketici Seyfi KIRKYAŞAROĞLU’na verilmesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları