Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

25 Haziran 2009 Perşembe

Meclis son noktayı koydu: Kredi kartından aidat alınmayacak

Meclis son noktayı koydu: Kredi kartından aidat alınmayacak

Kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasal düzenlemede yanlıştan dönüldü. Yıllık limiti 3 bin 500 liraya kadar olan kredi kartından 35 liraya kadar yıllık kullanım bedeli alınacağı hükmü kaldırıldı.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısındaki kart aidatına ilişkin madde, dün Meclis Genel Kurulu'nda hükümetin önergesi ile çıkarıldı. Söz konusu düzenleme sayesinde, vatandaşın cebinde 43 milyon 781 bin 340 kredi kartı olduğu için bankalar yaklaşık 1,5 milyar TL'lik bir gelirden olacak. Edinilen bilgilere göre on gün önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan ve tüketicilerin tepkisini çeken düzenlemeye son noktayı Başbakan Tayyip Erdoğan koydu. Erdoğan, milyonlar- ca vatandaşı mağdur edecek düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasını istedi. Sivil toplum örgütleri değişimi 'tüketicinin zaferi' olarak değerlendirdi.

Tüketici Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, yapılan değişikliği "tüketicinin zaferi" olarak değerlendirdi. Yıllık kullanım bedeli alınmasını kabul etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Kısıklı, "Bundan sonra Tüketici Kanunu'nda yer aldığı şekliyle kart ücreti herhalde üç yılda bir alınır." dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da büyük bir yanlıştan dönüldüğünü belirterek yasal olmayan kart aidatının yasal hale getirilmeye çalışıldığını kaydetti. İktidar ve muhalefet partilerinin kart aidatı konusunda görüş birliği içerisinde olduğuna dikkat çeken Kaya, vatandaşın sesinin dinlendiğini ifade etti. Kredi kartı borçlarına ilişkin yapılandırmanın sadece ibra işlemi uygulananlara yönelik olduğu eleştirisinde bulunan Kaya, "Düzenleme kapsamına asgari ödemesini yapanlar da girmeli. Mağdur kitle görülmemeye çalışılıyor." diye konuştu. Tasarıdaki değişikliğin Babacan'ın Paris'te bulunduğu OECD Bakanlar Konseyi toplantısına denk gelmesi ise milletvekilleri tarafından düzenlemeyi gerçekleştiren Babacan'a 'gol' olarak yorumlandı. Tasarıda yer alan önceki düzenlemeye göre, bankalar, 3 bin 500 TL'ye kadar kullanım limiti olan kredi kartları için 35 TL'ye kadar, 3 bin 500 TL ve daha fazla tutarda kullanımı olanlar için ise limitin yüzde 1'ini geçmeyecek şekilde belirleyecekleri bir tutarda yıllık kullanım bedeli talep edebilecekti.

3,3 MİLYAR TL'LİK BORÇ TAKİPTE

BDDK verilerine göre toplam bireysel kredilerin tutarı 118,7 milyar TL. Bunun 34 milyar TL'lik kısmı kredi kartından oluşuyor. Kredi kartı bakiyesinin 11,8 milyar liralık kısmı borcunun asgari tutarını ödeyenlerden oluşuyor. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde toplam bedelin yüzde 35'i için faiz ödeniyor. Takibe düşen toplam 6,2 milyar TL'lik bireysel kredinin 3,3 milyar lirası kredi kartlarından oluşuyor. 2007 yılı sonunda yüzde 6,34 olan takibe dönüşen borç miktarı ise krizin etkisiyle artarak geçen ay sonu itibarıyla yüzde 9,04 seviyesine kadar çıktı. Zaman, 16 ve 18 Haziran tarihli haberlerinde 'Kredi kartı mağdurlarına af geldi, aidat kalıcı oluyor', 'Kart aidatlarının kalıcı olmasına tüketiciler tepkili' şeklinde tüketicinin aidat tepkisine yer vermişti.

'Kartı niye bedava verelim?'

Hükümetin önerge ile tasarıdan çıkardığı yıllık kart aidatı kullanım bedeli düzenlemesinin bankacılık sektörünün tepkisini çekmesi bekleniyor. Kredi kartının pahalı kredi olmaya devam edeceğini aktaran Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, kredi kartı bedelinin alınmasının gerekli olduğuna dikkat çekmişti. "Masraf dışında tüketici hiçbir katkı ödemiyor. Bunun bankalar tarafından karşılanması istenirse bu bedel başka yerden alınır." diyen Özince, kredi kartından aidat alınması konusundaki eleştirilere, "Kredi kartı aidatı tabii ki alınmalı, niye alınmasın? Kredi kartını niye bedava vereyim? Niye bedava olacakmış?'' yanıtını vermişti.

Kredi kartı faizi yüzde 50

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen kanun tasarısının tümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, 100 bin lira kredi isteyen bir vatandaşa, bankanın 94 bin lira kredi verdiğini söyledi. Bankanın, 100 bin liranın 2 bin lirasını komisyon, 3 bin lirasını da ekspertiz parası olarak kestiğini belirten Korkmaz, "Bu alınan paralar, bankanın aldığı faizin dışında gizli bir faizdir. Bunu düzeltmemiz lazım.'' dedi. Türkiye'de kredi kartı faizinin yüzde 50,88 olduğunu ifade eden Korkmaz, "Bu oran, Brezilya dışında dünyada en yüksek rakam. Niye? Çünkü, bankalar kartelleşmiş, bankalar piyasayı ve ülkeyi yönetiyor.'' iddiasında bulundu.ZAMAN

ERCAN BAYSAL ANKARA
25 Haziran 2009, Perşembe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları