Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

30 Haziran 2009 Salı

selamet aslan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 18.06.2009
Şikayet Eden : Selamet ASLAN
Şikayet Edilen
: Türkiye İş bankası A.Ş.
Şikayet Konusu : Yıllık Kart Ücreti
Şikayet Tarihi : 16/04/2009
Talep : Bedel İadesi.
Miktar : 25,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Selamet ASLAN verdiği dilekçesinde Türkiye İş Bankası maksimum kartından üyelik ücreti adı altında kesinti yapıldığı, bunun standart ve önceden banka tarafından hazırlanmış, tarafımıza okutulmadan imzalatılmış bir sözleşme olduğu olduğundan bu ücretin geçmişte kesilenlerle birlikte iade edilmesini bildirmiştir.

Şikayet Edilenin Savunma Özeti : Türkiye İş bankası A.Ş. 16/04/2009 tarihli ve 2171 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada, Türk Ticaret Kanunu’nun “ücret İsteme Hakkı” başlıklı 22.maddesinde yer alan “Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir münasip bir ücret isteyebilir…” şeklindeki hükümle ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacirlerin ücret isteme hakkı düzenlendiğinden, itiraz edilen konunun banka işleminin dayanağının öncelikle Türk Ticaret Kanunları hükümleri olduğunu bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Bankacılık Kanunu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun çerçevesinde tüketiciye verilen hizmetler karşılığında, tüketiciyle yapılan üyelik sözleşme kapsamında üyelik aidatı alındığı ve bunu engelleyici yasa maddesi bulunmadığı savunulmaktadır. Ancak 4077 Sayılı Yasanın 6. Maddesinde, Satıcı veya Sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kurallarına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. “Eğer Sözleşme Şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğe etki edememişse o sözleşme şartlarının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.” hükmü bulunmaktadır. Bankanın tüketiciyle yapıldığını ifade ettiği Sözleşme Şartları önceden belirlenmiş, açık, anlaşılır bir dille yazılmamış ve tüketici ile müzakere edilmeden iradesi dışında imzalatılmış tüketici aleyhine haksız şart içeren sözleme olup, 4077 Sayılı Yasanın 6. Maddesine aykırılık taşımaktadır.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, yıllık kart ücreti adı altında alınan 25 TL’nin Türkiye İş bankası A.Ş firmasından alınıp tüketici Selamet ASLAN’a verilmesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları