Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

30 Haziran 2009 Salı

mehmet demez

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 18.06.2009
Şikayet Eden : Mehmet DEMEZ
Şikayet Edilen : Migros Ticaret A.Ş.
Şikayet Konusu : BenQ Siemens Marka Cep Telefonu İmei No: (359933004676515)
Şikayet Tarihi : 29/04/2009
Talep : Bedel İadesi.
Miktar : 169,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Mehmet DEMEZ verdiği dilekçesinde 24.04.2009 tarihinde aldığı cep telefonunu ses düzeyinin düşük olması nedeniyle 2 gün sonra 26.04.2009 tarihinde Migros Ticaret A.Ş firmaya verdiğini ancak firmanın herhangi bir işlem yapmadığını belirtmiştir.

Şikayet Edilenin Savunma Özeti : Migros Ticaret A.Ş. firması 30.04.2009 tarihli ve 2428 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada ürünün üreticisi/ ithalatçısı olmadığını, kullanıcı hatası olup olmadığını ancak teknik servisin vereceği raporla anlaşılabileceği, üründe ayıp mı yoksa kullanıcı hatası mı olduğu anlaşılamadığından bir sorumluluk kabul etmediklerini bildirmiş ve şikayet konusu iddiaların teknik servise yöneltilmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede ürün bilirkişi Sadık KIRICI tarafından incelenmiştir. Sadık KIRICI raporunda cihazın elektronik devresinde herhangi bir yetkisiz müdahale izine rastlanmadığı, telefonda oksitlenme olmaması sebebi ile sıvı temasına maruz kalmadığı, telefonda çatlak ve darbe izi bulunmadığı anlaşıldığından tüketicinin kullanım kusuru bulunmadığı; cihazda kulaklık seviyesi en düşük ayarda olmasına rağmen düşük değerde olduğu için imalat hatası olduğu kanaatine ulaşılmıştır. Bu hatanın 2 gün içerisinde gerçekleşmesi sebebiyle tüketicinin üründen beklediği faydayı elde edemediği anlaşılmıştır. 4077 Sayılı Kanunun 4. maddesindeki ’tüketicinin ondan beklediği faydayı azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.’ Cümlesi gereğince tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, ürün bedeli olan 169 TL’nin Migros Ticaret A.Ş. firmasından alınıp tüketici Mehmet DEMEZ’e verilmesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları