Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

22 Temmuz 2011 Cuma

ümit turhan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi : 21.07.2011
Şikayet eden : Ümit Turhan
Şikayet Edilen : Cacharel Aydınlı Hazır Giyim San.ve Tic.A.Ş.
Şikayet konusu : Cacharel Marka Takım Elbise.
Şikayet tarihi : 13.06.2011
Talep : Malın değiştirilmesi.
Miktar : 349,90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, 05.02.2011 tarihinde satın aldığı ürünün ağ kısmında deformasyon ve pantolon renginde dalgalanmalar oluştuğu gerekçesiyle firmaya müracaat ettiğini, ancak red edildiğini bu nedenle malın değiştirilmesi talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti : 13.06.2011 tarih ve 6113 sayılı yazımızla firmadan konuya ilişkin savunma istenilmiş, firma savunma vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa Akman bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Tüketicinin Cacharel Mağazasından aldığı Cacharel marka üründe; renk değişmesi olup olmadığı konusu incelenmiştir.% 80 yün % 20 ipek iplikten dokunarak üretilen üründe, renk değişimi görülmüştür. Üründe görülen renk değişimi; ürün pantolonunun çeşitli yerlerinde belirgin derecede mevcuttur. Ürün etiketinde bulunan yıkama talimatına göre ürün 30 derecede elde yıkanması gerekmektedir. Ürün makineye atılıp yıkanmış olsa dahi; meydana gelen renk değişimi olağan değildir. Ayrıca ürünün ağ kısmında erime ve pamuklanma görülmüştür. Yün iplikle dokunarak üretilen kumaşlar yapısı itibari ile sürtünmeye dayanıksızdır. Ancak sürtünmenin olma ihtimali düşünülerek ürünün daha sık dokunmuş yün ipliklerle dokunması gerektiği düşünülmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerle; üründe üreticiden kaynaklı hata olduğu düşülmektedir.” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu üründe üretim hatasına rastlandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürünün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin kabulüne, ürünün yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları