Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

veysel yeşil

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : Veysel YEŞİL
Şikayet edilen : Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Mad. Tic. San. A.Ş.
Şikayet konusu : Levi Strauss marka T-Shirt
Şikayet tarihi : 11.09.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 34.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 15.08.2009 tarihinde satın alınan ürünün üç günlük süre zarfında renginde ciddi solma ve renk değişimi olduğunu, ürünün yıkama talimatına uygun olarak bir defa elde yıkandığını, üretici firmaya gönderilen üründe hiçbir hata görülmediğinin bildirildiğini ve mağdur edildiğini belirterek, malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 11.09.2009 tarih ve 6027 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir. Üretici firma fabrikada yapılan incelemede üründen kaynaklı bir hata görülmediğini belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi’nden tekstil bölümü öğretim görevlisi Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi; söz konusu tişörtün incelenmesi sonucunda, tüketicinin şikayeti olan renginde solma sorunun tespit edildiğini, ürünün özellikle yaka ve omuz kısımlarındaki gri rengin solmuş durumda olduğunu, bu durumun üründe kullanılan boyanın ısı, ışık, ter ve sürtünme haslığının iyi olmadığını gösterdiğini, bu nedenden dolayı üründe üretim hatası söz konusu olduğunu, sorunun kullanım hatasından rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar
:Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu tişört ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, malın yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin satıcı tarafından tüketiciye idesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları