Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

ilay aydın

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : İlay AYDIN
Şikayet edilen : Kristal Poliüratan İzolasyon Mobilya ve Yatak San. Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Sofa Koltuk Takımı
Şikayet tarihi : 15.09.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 1.800.00 TL

Olayın Özeti : Tüketici dilekçesinde; 30.11.2007 tarihinde satın alınan koltuk takımının kumaşındaki hata nedeniyle servisine başvurduğunu, 6 ay sonra servis gelip kumaşları evde değiştirdiğini, yalnız yaptıklarından birkaç gün sonra kumaşta patlamalar ve takılan zımbalarda çıkmalar olduğunu, bayi ile olan anlaşmasını fesih ettiği için muhatabının kalmadığını belirterek, ürün bedelinin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 11.09.2009 tarih ve 6023 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firmaya gönderilen yazı adresin boş olduğu belirtilerek PTT tarafından iade edilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu oturma gurubu için mobilyacı-mobilya imalatçısı Fahrettin UÇAR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunda; koltuk takımının dikiş yerlerinde sökülmeler ve süngerlerinde çökmeler olduğunun görüldüğünü, koltuk takımının 30.11.2007 tarihinde satın alındığının ve yaklaşık 2 yıla yakın bir zamandır kullanıldığının ve üründe kullanılan malzemenin normal kalitede olduğunun dikkate alındığında, üründe oluşan sorunların kullanım sürecine bağlı olarak meydana geldiğini, rapor etmiştir.

Bilirkişi her ne kadar üründe oluşan sorunların kullanım sürecine bağlı olduğunu belirtmiş ise de; üründe daha önceden (10.10.2008 tarihinde) servis tarafından onarım yapılması ve onarımdan sonra üründe yine sökülme ve süngerde çökmeler olması, üründeki sorunun kullanım hatasından değil, üretim hatasından kaynaklandığı kanaatini oluşturmaktadır.

Belirtilen nedenlerle, koltuk takımı 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar
:Yukarıda açıklanan nedenlerle, tüketici talebinin kabulüne 1.800.00 TL’ ye satın alınan koltuk takımının için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye iade edilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları