Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

ilker karadağ

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : İlker KARADAĞ
Şikayet edilen : Deriden Deri Mamülleri San.Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Logan Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 30.10.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 175.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 17.10.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının alındığının ertesi gün ilk giyimde ayağı yara yaptığını ve ayrıca ayakları tamamen siyaha boyadığını, 19.10.2009 tarihinde derhal mağazaya başvurulduğunu, ayakkabının incelenmek üzere merkeze gönderildiğini, ancak 28.10.2009 tarihinde telefonla bilgi alındığında, ayakkabının 23.10.2009 tarihinde incelendiğinin ancak üretimden kaynaklanan bir sorun olmadığının belirtildiğini, mağaza müşteri görevlisinin ayakkabının ayağınıza göre olmayabilir, boyaması da terleme sonucudur diyerek yardımcı olamayacaklarını belirttiğini, denenerek ve yazlık olduğu bilinerek alınan bir ayakkabı için bu gerekçelerin kabul edilemez olduğunu belirterek, ödenen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 30.10.2009 tarih ve 7323 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; müşterinin ürünü deneyerek satın aldığını, yapılan incelemede üründe kalıp hatası olmadığını, müşterinin ayağına uygun ayakkabı almadığı için rahatsız olduğunu ürünün doğal deriden imal edildiğini ve ayak sağlığını bozacak kimyasal katkı bulunmadığı için derinin renginin ayağa çıkabileceğini, müşterinin de kabul etmesi durumunda ürüne bakım ve temizlik yapılabileceğini, üründe üretim yada malzeme kaynaklı hata söz konusu olmadığını rapor etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi’nden tekstil bölümü öğretim görevlisi Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi; söz konusu ayakkabının incelendiğini, yazlık bayan ayakkabısı olan ürünün ön bandı üzerine ardışık olarak metal düğmeler monte edildiğini, bunların ayakkabının giyimi sırasında esnemesine engel olacak durumda olduğunu, montajının yapıldığı noktanın tarak kemiklerinin çıkıntısının üzerinden geçtiğini bu durumun ayağın ürün içerisinde rahat etmesini engelleyecek durumda olduğunu, ayrıca burun kısmındaki siyah süet deride kullanılan boyanın sürtünme ve ter haslığının kaliteli olmadığı için renk verdiğini bu nedenlerden dolayı üründe üretim hatası olduğunu rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan ayakkabıda üretim hatası olduğu anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu ayakkabı ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, ödenen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları