Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

turgay aytürk

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : Turgay AYTÜRK
Şikayet edilen : Elektromekanik İş Büro Mak. Promosyonel Aksesuar Paz. San. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : VINN 3 G Modem (Bireysel Kontratlı Modem Kampanyası)
Şikayet tarihi : 17.11.2009
Talep : Sözleşmeden dönme
Miktar : 55.30 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, Turkcell bayisi olan Elektromekanik İş Ltd. Şti. ile Bireysel Kontratlı Vınn 3 G Modem kampanyası sözleşmesi imzaladığını, sözleşme kampanya hükümlerine göre 24 ay kullanma taahhüdü ile E176 ve/veya E180 modemin ücretsiz verileceği, ilk üç ay fatura bedelinin 19 TL/ay olacağının bildirildiğini ve bu taleple giderek sözleşme imzaladığını, ancak ilk ay fatura bedelinin 55.30 TL. geldiği için itiraz ettiğinde kampanyadan E176 yerine E180 modeli verildiğini ve bu modemin alınması dolayısıyla kampanyadan yararlandırılamayacağının belirtildiğini, oysa sözleşme hükümleri içinde böyle bir hüküm bulunmadığını aksine, sözleşmenin ilk maddesinde taahhüt halinde E176 veya E180 modem verileceğinin açıkça ifade edildiğini, bu konuda herhangi bir bilgi aktarılmadığını ve bir modem tercihi olmadığını, yapılan uygulamanın tüketiciyi yanıltmaya yönelik bir davranış olduğunu, şirketin tüm reklam ve broşürlerinde de böyle bir bilgi bulunmadığını iddia ederek sözleşme ve faturanın iptalini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : 17.11.2009 tarih ve 7856 sayılı yazı ile firmadan savunma istenilmiştir. Verilen savunmada özetle; tüketicinin talebinde tamamen haksız olduğunu, öncelikle ilgili şikayete husumet yönünden itirazları olduğunu, şikayetin direkt olarak Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’ ye yöneltilmesi gerektiğini, kendilerinin sadece cihazın faturasını kesmekle mükellef olduklarını, kesilen fatura bedelinin de alınmadığının sözleşmenin 5. maddesinde yer aldığını, haricen yapılan araştırma neticesinde İmzalanan sözleşmenin 4. maddesinde cihaz ve hatla alakalı vergiler dahil 39.00 TL. ödeneceğini, bir defaya mahsus olmak üzere devletin belirlediği 10.00 TL yeni tesis vergisi ve 5 TL. damga pulu bedelinin tüketiciye yansıdığını, bunun Turkcell ve abonelikle bir ilgisi bulunmadığını, aylık paket tutarı dışında 31.10 TL. tutarındaki yeni tesis özel iletişim vergisinin 12 ay boyunca taksitlendirilerek faturaya yansıtıldığını, Telsiz ruhsat yeni abonelik vergisi olan 12.00 TL. nin abonelik başlangıcından itibaren yıl sonuna kadar ki süre boyunca eşit taksitle faturaya yansıtıldığını, telsiz kullanım aylık vergisinin hat aboneliğinin devam ettiği sürece aylık 1 TL. olarak faturaya yansıtıldığını, bu bilgilerin tüketiciye abonelik esnasında şifahen anlatıldığını, bu vergilerin muhatabının kendileri olmadığından taahhütnamede herhangi bir ibare yer almadığını, haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olan tüketici talebinin husumet nedeniyle reddine karar verilmesinin talep edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Tüketici dilekçesinde, Turkcell bayisi olan Elektromekanik İş Ltd. Şti. ile Bireysel Kontratlı Vınn 3 G Modem kampanyası sözleşmesi imzaladığını, sözleşme kampanya hükümlerine göre 24 ay kullanma taahhüdü ile E176 ve/veya E180 modemin ücretsiz verileceği, ilk üç ay fatura bedelinin 19 TL/ay olacağının bildirildiğini ve bu taleple giderek sözleşme imzaladığını, ancak ilk ay fatura bedelinin 55.30 TL. geldiği için itiraz ettiğini belirterek sözleşmeden dönme ve ödenen bedelin iadesi talebinde bulunmuş ise de, sözleşmenin 5. maddesinden şikayet edilen firmanın cihazın sadece faturasını kesmekle yükümlü olduğu ve kesilen fatura bedelini de almadığı, şikayet konusunun Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’ nin düzenlediği kampanyadan kaynaklandığı ve şikayet edilen firma ile bir ilgisi olmadığı anlaşıldığından, tüketicinin talebinin husumet nedeniyle reddi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin husumet nedeniyle reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları