Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

teslime yalın

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : Teslime YALIN
Şikayet edilen : Yumateks-Yusuf Tekstil Tekstil ve Konf. San.Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Taymir Marka Çanta
Şikayet tarihi : 22.10.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 129.90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 15.05.2009 tarihinde satın alınan çantanın iç astarının dışına boya verdiğini, çantanın firmaya gönderildiğini ancak hatanın kabul etmediğini, bu nedenle çantayı kullanamadığını, kullansa bile yazın manto giymediği için böyle bir şeyin olmasının imkansız olduğunu belirterek, mal bedelinin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 22.10.2009 tarih ve 7133 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir. Üretici firma, satıcı firmaya gönderdiği ürünle ilgili değerlendirme yazısında, tüketicinin kullanmış olduğu eşyanın(bluz,pantolon,manto vb) çantanın dış yüzeyini boyadığını ve müşterinin bu konuda uyarılmasını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi’nden tekstil bölümü öğretim görevlisi Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi, söz konusu çantanın incelendiğini, çantanın imitasyon deriden yapılmış beyaz bir çanta olduğunu, ön ve arka yüzüne yerleştirilen ek gözlerin zig zag dikiş tekniği ile monte edildiğini, renk değişmesinin sadece bu dikiş ipliklerinin arka yüzünde olduğunu, bu da çantanın boya veren bir giysi ile temas ettiğini gösterdiğini, bu nedenden dolayı üründe üretim hatası söz konusu olmadığını rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu çantada üretim hatası olmadığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu çanta ayıplı mal olarak kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu çanta ayıplı mal kapsamına girmediğinden tüketicinin talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları