Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

burcu kış

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 07.01.2010
Şikayet eden : Burcu KIŞ
Şikayet edilen : Deriden Deri Mamülleri San. Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Kowalski Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 08.12.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 225.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 19.05.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının topuk kısmında açılma ve dikiş atması meydana geldiğini, değişime yollandığını ve tadilat yapılıp gönderildiğini, aradan üç ay geçtikten sonra yanlarda açılma, dikiş atması ve alt tabanda yırtılma ve deforme olduğunu, ürünün değişimi talep edilmesine rağmen halen ayakkabının tadilat yapılmak istendiğini belirterek malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 08.12.2009 tarih ve 8412 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; şikayete konu ürünün müşterinin isteği üzerine taraflarından incelendiğini, üründeki sorunun topuk kısımlarının sürtünmesi sonucunda aşınmasına sebep olduğunu, kullanıma bağlı olan ürünlerin garanti kapsamında olmadığını, üründe üretimden ya da üretimde kullanılmış malzemelerden kaynaklı herhangi bir ayıp söz konusu olmadığını bu nedenle talebin reddinin istendiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Şikayete konu ayakkabının incelenmesinde; ayakkabının sağ tekinin burun kısmından başlayarak orta kısma doğru tabanının açıldığı ve ayakkabının her iki tekinde de yüzeylerinde belirgin şekilde deformeler olduğu ayrıca ayakkabının daha önce topuk kısmı üzerinde dikişle tadilat yapıldığı görülmüştür. Tabanındaki açılma ayakkabıdaki yapıştırma ve/veya dikiş işlemlerinin yeterli kalitede yapılmadığını göstermektedir. Ayakkabıdaki sorunun kullanım hatasından değil imalat hatasından kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.

Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle, ayakkabının ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ayakkabının yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları