Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

ali selçuk aytuğ

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : Ali Selçuk AYTUĞ
Şikayet edilen : Michelin Lastikleri Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Michelin marka otomobil lastiği (2 adet)
Şikayet tarihi : 09.04.2009
Talep : Yenisi ile değişim

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 01.05.2008 tarihinde satın aldığı 2007 Peugeot arabanın lastiklerinde ekli resimde görüldüğü üzere kabuk kabuk açılmalar ve yer yer oyulmalar oluştuğu için fabrikasına şikayetini bildirdiğini eksper tarafından lastiklerin incelendiğini ve ekli raporda belirtildiği üzere virajlardaki sert dönüşlerden kaynaklandığı ve garanti kapsamına girmediğinin bildirildiğini, lastiklerde üretim hatası olduğunu tahmin ettiğini belirterek, lastiklerin yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 09.04.2009 tarih ve 2008 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu lastiklerin incelenmesi için Efe Otomotiv – M.C.Karen Car Koruma Sistemleri yetkilisi Hüseyin Can GÜNEY bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunda; lastiklerin incelenmesi için araç sahibinin iki kez telefonla görüşülerek randevu istendiğini, aracın getirileceğinin beyan edilmesine rağmen araç veya lastiğin incelemeye sunulmadığını, dosyadaki resimlerden görüldüğü üzere lastikler de meydana gelen deformasyonların ve aşınmanın lastik hava basınçlarının eksik olmasından dolayı kullanım hatasından kaynaklanmış olduğunu ve bu anlamda malda imalat kusurunun bulunmadığının tespit edildiğini rapor etmiştir. Bilirkişi raporundan şikayete konu otomobil lastiklerindeki sorunun kullanıcı hatasına bağlı olarak oluştuğu kanaatine varılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete lastikler ayıplı mal olarak kabul edilemeyeceğinden tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları