Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

sıddık satıcı

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : Sıddık SATICI
Şikayet edilen : Conteks İç ve Dış Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Coverse Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 31.08.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 114.07 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 04.07.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının yanlarının ayağını çok rahatsız ettiğini, alırken açılır denildiğini ancak açılmadığını, firmaya gönderildiğini ancak iki defa ret geldiğini belirterek, malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 31.05.2009 tarih ve 5668 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; ayakkabının incelendiğini fabrikasyon bir hata görülmediğini, sorunun tüketicinin ayak anatomik yapısına uygun ürünü satın almamasından kaynaklandığını, bunun firma hatası olmadığını, sorunun yanlış seçimden kaynaklandığını bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi’nden tekstil bölümü öğretim görevlisi Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi; söz konusu ayakkabının incelendiğini, ayakkabının preslenerek yapıştırma yöntemiyle monte edildiğini, ayrıca tabının yan bantlarına sert bir malzemeden yapılmış ek bir bant daha ilave edildiğini, fakat ürünün bez bir malzemeden üretilmiş olmasına rağmen yan batların sertliğinin ürünün giydikçe esnemesini engelleyecek durumda olduğunu, ayrıca üründe tüketicinin fark etmediği, yapıştırma anında kullanılan malzemenin ek yerinden taşmış durumda olduğunu, bunlardan dolayı üründe üretim hatası söz konusu olduğunu rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan üretim hatası olduğu anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu ayakkabı ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, ayakkabının yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin satıcı tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları