Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

19 Ocak 2010 Salı

fatma filiz

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.12.2009
Şikayet eden : Fatma FİLİZ
Şikayet edilen : Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.
Şikayet konusu : J.C. Consept Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 20.11.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 44.95 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 03.09.2009 tarihinde satın alınan parmak arası sandaletin bir ay giyilmeden ayak tarağının üstünde kemik parçası oluşturduğunu, ürünün firmaya gönderildiğini ancak şikayetinin kabul edilmediğini ve kullanıcı hatası denildiğini, ayakkabının ayağında kemik oluşturmasının kullanıcı hatası olarak değerlendirilmesinin bir mantığı olmadığını, halen ayağının iyileşmediğini ve ayak sağlığını bozduğunu belirterek, malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 20.11.2009 tarih ve 7931 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; ayakkabının müşterinin ayakta kemik oluşması şikayeti nedeniyle 23.10.2009 tarihinde firmasına gönderildiğini, firmanın ekte de belirtildiği üzere üründe üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığını bildirdiğini ve ürünün 05.11.2009 tarihinde tüketiciye teslim edildiğini, ürünün ayıplı olup olmadığının bilirkişi tarafından incelenmesini, taraflarınca ayıplı mal olarak kabul edilmeyen ürün hakkında tüketicinin şikayetinin reddine, heyetin tüketici şikayetini kabul etmesi durumunda ise tüketicinin ayıplı malı iade etmesine karar verilmesini talep ettiklerini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Şikayete konu ayakkabının incelenmesinde; ayakkabının (parmak arası sandalet) parmak arası kısmın üst bölümünde ayak tarağı üzerine gelen kısımda ahşap aksesuar malzeme kullanıldığı görülmüştür. Ayakkabıda kullanılan ahşap aksesuarların sert olması ve bu aksesuarların ayak yüzeyine temas eden alt yüzeyinde sert kısmın ayağa zarar vermesini engelleyecek yeterli koruyucu malzeme kullanılmaması nedeniyle ayağı tahriş ettiği ve sorunun ayakkabıdaki üretim hatasından kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.

Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle, ayakkabının ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, firma tarafından ayakkabının yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları