Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

3 Temmuz 2009 Cuma

abdulgani gür

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 02.07.2009
Şikayet eden : Abdulgani GÜR
Şikayet edilen : Saray Halı A.Ş.
Şikayet konusu : Saray Marka Halı
Şikayet tarihi : 17.04.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 850,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici Abdulgani GÜR verdiği dilekçesinde 26.11.2008 tarihinde aldığı halı silindiğinde leke çıkmış gibi görünüp, birkaç gün içinde tekrar yüzeye çıktığını ayrıca halıda kullanılan ipin boyasının çıktığını, bu nedenlerle ürünü firmaya verdiğini, ancak firmadan üründe kullanıcı hatası olduğuna dair bir rapor aldığını bildirmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti :Saray Halı A.Ş. firması 17.04.2009 tarih ve 2204 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada, halının kullanım esnasında lekelendiğini buna bağlı olarak halı yüzeyinde görüntü farklılığı oluştuğunu, halıda üretim hatasının bulunmadığını bildirmiş, ayrıca kendi kendine leke oluşmasının teknik olarak mümkün olmadığını eklemiştir.

İnceleme ve Gerekçe :Yapılan incelemede, ürün bilirkişi Handan DEMİR tarafından incelenmiştir. Handan DEMİR verdiği raporunda, tüketicinin şikayeti olan muhtelif yerlerde leke sorununu tespit ettiğini, ürün içerisinde belli oranda akrilik elyaf bulunduğunu, ürünün tamamının yün elyaftan oluşmadığını, doğal elyafla kimyasal elyaf harmanlanmadan önce yün elyafın bünyesinde var olan vaksın temizlenerek yüzeyden arındırılması gerektiğini, böyle bir işleme tabii tutulmadan harmanlandığı zaman sentetik elyaf statik elektriklenme oluşturacağı için halı dokunduktan sonra yüzeyinde böylesi leke gibi görüntülerin oluşacağını, bu nedenlerle halıda üretimden kaynaklı bir hata olduğunu bildirmiştir. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili halı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketicinin satın aldığı ürünü satıcıya iadesine, satıcının da ürün bedeli olan 850,00 TL’yi tüketici Abdulgani GÜR’e vermesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları