Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

30 Temmuz 2010 Cuma

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 15.07.2010
Şikayet eden : M.Lütfi SEVİNDİ
Şikayet edilen : Adidas Spor Malz.Satış ve Paz. A.Ş.
Şikayet konusu : Adidas Marka Eşofman Takımı
Şikayet tarihi : 13.05.2010
Talep : Malın Değiştirilmesi
Miktar : 76,50 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 25.07.2009 tarihinde satın alınan adidas marka eşofman takımının alt kısmında pütürlenme, pamuklanma üst kısmında ise fermuar kısmında yırtılma olduğunu belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 13.05.2010 tarih ve 4812 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma savunma vermemiştir

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Tüketicinin Adidas Mağazasından aldığı Adidas marka üründe pamuklanma ve yırtılma olup olmadığı konusu incelenmiştir.
% 100 polyester iplikten dokunarak üretilen üründe, pamuklanma görülmüştür.Üründe görülen pamuklanma; alt bedenin arka kısmında yoğun olmakla birlikte hemen hemen ürünün her yerinde mevcuttur. Pamuklanma; kumaşın dokunmasında kullanılan ipliklerin herhangi bir yere takılıp ipliklerin birbirlerinden ayrılarak, dış yüzeye çıkması ve sonrasında büzüşüp, toplanmasıyla oluşmaktadır. Pamuklanma oluşumu üründe kullanılan kumaşın dokumasında kullanılan iplikle alakalıdır.
Bir diğer şikâyet konusu yırtılma da üründe görülmüştür. Görülen yırtılma; ürünün üst bedeninin fermuar kısmının sağ tarafında 1-2 mm’lik delikler halindedir. Üründe oluşan deliklerin kumaştan ya da üretimden kaynaklandığı düşünülmemektedir. Kumaşta oluşan delinmelerin yüksek ısıya maruz kalması sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Çünkü ürün % 100 polyester kumaştan üretilmiştir. Polyester kumaş ateşe tutulduğunda erir, bu erime sonucu yanmaya maruz kalan kısımlarda delik oluşur. Bu deliklerin çevresi de siyahlaşır ve sertleşir. Üründe oluşan deliklerin çevresinde siyahlaşma ve serlik görülmüştür.
Bu sebeple ürününde oluşan deliklerin; kullanım sırasında yanıcı bir maddeye temas etmiş olabileceği düşünülmektedir. Ürün 2 farklı şikâyet sebebiyle incelenmiştir. 1 şikâyet konusu pamuklanmanın; üretimden kaynaklı bir hata olduğu, 2. şikâyet konusu yırtılmanın da kullanım hatası sonucu meydana geldiği düşünülmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerle; üründe üreticiden kaynaklı hata olduğu düşülmektedir.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporunda üründeki delinmelerin tüketicinin kullanım hatasından kaynaklandığı bildirilmiştir. 1 yıllık kullanım süresinde üründe pamuklanma olduğu anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle ürünün 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde belirtilen ayıplı mal kapsamına girmediği anlaşıldığından tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları