Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

1 Temmuz 2010 Perşembe

sabahattin aydın

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.06.2010
Şikayet eden : Sabahattin AYDIN


Şikayet edilen : YKM Yücesoy Tur.Nak.İnş.Teks.Pet.Paz.ve San.Tic.Ltd.Şti.MARDİN


Şikayet konusu : NİKE Marka Eşofman Takımı.

Şikayet tarihi : 21.04.2010

Talep : Bedel İadesi.

Miktar : 149,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici Sabahattin AYDIN verdiği dilekçesinde 02.01.1010 tarihinde aldığı Eşofman Takımı 30 derecede yıkamasına rağmen küçüldüğünü, yüksek derecede yıkanmış olsaydı eşofman takımının altı da küçüleceğini, firmaya başvurduğunu, ancak firmadan olumsuz cevap geldiğini, bu nedenle bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : YKM Yücesoy Tur.Nak.İnş.Teks.Pet.Paz.ve San.Tic.Ltd.Şti Firmasına 21.04.2010 tarihli ve 4029 sayılı yazı ile savunma istenmiştir. Firma savunma vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; % 100 kumaştan üretilen üründe çekme görülmüştür. Üründe kullanılan polyester kumaş yüksek ısıdaki suya dayanıklı bir kumaş türü olduğundan; kumaşta çekme olmasının olağan olmadığı düşünülmektedir. Ancak; yapılan incelemeye göre, ürünün iç yüzeyine kullanılan file astar, dış yüzeyde kullanılan polyester kumaştan küçüktür. Astarlı ürünler üretim sırasında aynı kalıpla kesilip, aydı ölçüde dikildiğinden, astarın yıkama sırasında çekmiş olabileceği düşünülmektedir. Astarın, dış yüzeyde kullanılan kumaştan küçük olması, ürünün giyildiğinde bir veya iki beden küçük durmasına ve dış yüzeydeki kumaşın büzüşmesine neden olur. Astar kumaşının çekmesinin üretim sırasında yeterli kalitede kumaş kullanılmamasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerle üründe üretimden dolayı bir hata olduğu düşünülmektedir. ” Şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan eşofman takımı sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu eşofman takımı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları