Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

1 Temmuz 2010 Perşembe

özgür bebek

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.06.2010
Şikayet eden : Özgür BEBEK
Şikayet edilen : Güney Telefon Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Şikayet konusu : Nokia 6500 Slide Marka Cep Telefonu
Şikayet tarihi : 31.05.2010
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 560.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 07.01.2009 tarihinde satın alınan Nokia 6500 Slide Marka Cep Telefonunun anakartı bozulduğundan dolayı servise gönderdiğini fakat cihazın hasar gördüğü ve bundan dolayı garanti kapsamı dışında olduğu gerekçesiyle servis tarafından onarılmadan kendisine iade edildiğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 31.05.2010 tarih ve 5322 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Şirket tarafından verilen savunmada cihazın darbe almakla garanti kapsamı dışına çıktığının yetkili servis tarafından tespit edildiğini bundan dolayı cihazın yenisi ile değişimi veya bedel iadesinin mümkün olmadığını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Şikayete konusu cihazın incelenmesi için Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZİLE (Elektrik Elektronik Mühendisi) bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu “Söz konusu cep telefonunda gerekli incelemeler ve ölçümler yapıldığını bunun sonucumda cihazda herhangi bir çatlak, herhangi bir darbe izi olmaması ve elektronik devresindeki herhangi bir elemanında oksitlenme olmaması sebebiyle, herhangi bir darbeye ve herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığı ve aynı zamanda cep telefonun elektronik devresinde yapılan incelemelerimde cep telefonun elektronik devresinde yetkisiz bir müdahale izine rastlanmadığı anlaşıldığından, söz konusu arızada Tüketicinin kullanım kusuru bulunmamaktadır.

Cep telefonun anakart entegre elemanın üç ucundaki temassızlık nedeni ile telefonun açılmadığı (çalışmadığı) anlaşılmaktadır. Bu sebeple söz konusu üründe imalat hatasından kaynaklı elektronik arızası bulunduğu anlaşıldığından, cep telefonunun imalat kusuru bulunmaktadır. ” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan cihazda arızasının devam ettiği ve cep telefonunda imalat kusuru bulunduğu anlaşıldığından cihazın 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 4. Maddesinde tanımlanan ayıplı mal kapsamına girdiği anlaşıldığından tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürünün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları