Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

31 Ağustos 2010 Salı

nahide aydıner

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 15.07.2010
Şikayet eden : NAHİDE AYDINER
Şikayet edilen : BOYNER Büyük Mağazacılık A.Ş.
Şikayet konusu : Kol Çantası
Şikayet tarihi : 17.06.2010
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi.
Miktar : 99,90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 15.05.2010 tarihinde satın alınan çantanın sap kısmındaki metallarin düştüğünü, bundan dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cavabı aldığını belirtmiştir

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 17.06.2010 tarih ve 5971 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; desan marka çantanın müşterinin şikayeti üzerine (sap kısmındaki metaller düşmüş) 05/05/2010 tarihinde tüketiciden teslim alınarak firmaya gönderildiği firmanın üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığını beyan ettiğini, Mersin Üniversitesi ile ilgili bölümün akademisyenlerden birinin bilirkişi olarak görevlendirilmesi suretiyle ürünün incelenmesini, taraflarınca ayıplı mal olarak kabil edilmeyen ürün hakkında tüketicinin şikayetinin reddine karar verilmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Tüketicinin Boyner Mağazasından aldığı accessories marka üründe metal düşmesi olup olmadığı konusu incelenmiştir.
Yapılan incelemede, metal düşmesi görülmüştür.Üründe görülen metal düşmesi; ürünün suni deriden yapılan kulp kısmının üzerine aksesuar olarak takılmış olan küçük metal modellerinin bir kaçının düşmesi ile oluşmuştur.Ürün kulpuna takılmış olan metaller; arkasında geçmeli vidası bulunan zımba ile basılarak ürüne monte edilmiştir. Yalnız; ürün kulpu 2 parçadan oluşan suni derinin birleştirilerek ve ayrıca; kenar kısımlarında dış yüzeyden gözükmemesi için her kumaş katında 1 cm lik iç pay dikişi içeriye alınmıştır. Bu işlem sırasında kulpun 4 kat suni deriden yapıldığı düşünülecek olunursa; üzerine aksesuar olarak takılacak metalin daha sağlam ve dayanıklı bir şekilde takılması veya bu dayanıklılığa uygun bir aksesuar seçilmesi gerektiği düşünülmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerle; üründe üreticiden kaynaklı hata olduğu düşülmektedir.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan çantantadaki sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürünün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.


Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle, çantanın ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, çanta için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları