Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

31 Ağustos 2010 Salı

muhsin oktan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 15.07.2010
Şikayet eden : Muhsin OKTAN
Şikayet edilen : Ayakkabı Dünyası Akbacakoğlu Kundura San ve Tic.A.Ş.
Şikayet konusu : Richard Smith Marka Ayakkabı.
Şikayet tarihi : 21.05.2010
Talep : Malın Değiştirilmesi.
Miktar : 99.90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 07.10.2009 tarihinde satın alınan Richard Smith Marka Ayakkabının sağ tek iç yan kısmında yırtılma ve her iki ayakkabının uç kısımlarında terleme ve ayakkabı boyandıktan sonra deride beyaz lekeler oluşması nedeniyle firmaya başvurduğunu fakat ret cevabı aldığını bu nedenle malın değiştirilmesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 21.05.2010 tarih ve 5003 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma savunma vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesinden Öğr.Gör.Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunda; “tüketicinin şikayeti olan, deride kırılma ve soyulma sorunu tespit edilmiştir. Ürünün sağ tekinin tarak kemiğinin iç tarafında kırılma ve bundan dolayı deride yırtılma sorunu oluşmuştur. Ayakkabının üstü imitasyon deriden mamuldür. Bu derinin mukavemeti zayıf olduğu için, sağ tekinin tarak kemiğinin iç kısmında kırılma oluşmuştur. Bu nedenlerden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur. Spor ayakkabıda üretim hatasına rastlanmıştır. Sorun tüketicinin kullanım hatasından kaynaklanmamaktadır.” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu ayakkabı üretim hatası olduğu anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu olan ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edildiğinden tüketici talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, ürünün yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları