Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

5 Mayıs 2010 Çarşamba

eda azizoğlu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 25.02.2010
Şikayet eden : Eda AZİZOĞLU
Şikayet edilen : Stüdyo Muhammed Ali –Merfo Fotoğraf San.Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Fotoğraf çekimi ve teslimi
Şikayet tarihi : 27.01.2010
Talep : Fotoğrafların CD sinin teslimi (Hizmetin yeniden görülmesi)
Miktar : 350.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde özetle; şikayette bulunduğu stüdyoda evlilik resimleri çektirdiğini, kendisine gösterilen örnekteki resimlerin kalitesinde ve boyutunda resmi düzenlenmesi gerekirken buna uyulmadığını, fotoğrafların ham çözünürlüğü (360x360) olan bir CD ye yüklenmesini talep ettiğini, talep edilen yüksek fiyatın da ödenerek CD nin alındığını, ancak Amerika’da bu CD nin incelendiğinde 112 fotoğrafın teknik tabirle tarafına parçalanmış olarak verildiğinin tespit edildiğini, üç kez hatalı olarak verilen CD nin düzeltilerek 360X360 çözünürlükteki 112 fotoğrafın ham CD sinin kendisine verilmesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 27.01.2010 tarih ve 1026 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; tüketicinin bilmeden, yanlış bilgilerle hareket ettiğini, dilekçesinde de 360x360 ham çözünürlük deyimini tekrar ettiğini, 360x360 pixelin toplamının 0,1 megabyte dan çok az büyük olduğunu ve bir cep telefonun bile bundan daha kaliteli çekim yapacağını, oysa tüketiciye verilen boyutların ise 2048x3072 pixsel olduğunu ve bunun 6 megapixselden büyük olduğunu, Yargıtay kararları gereği her türlü çekimlerin CD ve negatiflerinin çeken firmaya ait olduğunun onaylanarak kesinleştiğini, tüketiciye verilen son görüntülerin Muhammed Ali logolu DVD de orijinal boyutlarında 14 Ekim de teslim edildiğini, DVD nin kontrol edilmesinin talep edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu fotoğraf görüntülerinin incelenmesi için Durmuş İKİZ (Ajans Duygu Fotoğrafçılık) bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunda; şikayetçi tarafça talep edilen 360x360 pixel çözünürlüğün yeterli bir baskı kalitesi olmayıp, istenilen çözünürlüğün baskıda ve fotoğraf kalitesinde düşük kalite verdiğini, bahse konu fotoğrafların ham görüntüsü olan CD nin incelenerek fotoğrafların imagesine bakıldığını, 2048x3072 pixsel olduğunun tespit edildiğini, çarpanının bulunması halinde 2048x3072=6.291456 byte olduğunun yani halk dili ile 6 milyon pixel olduğunun tespit edildiğini, açıklanan nedenlerle şikayetli fotoğraf sütüdyosunun çekimlerinde ve ham CD sinde teknik bir hatanın söz konusu olmadığı görüş ve kanaatine varıldığını rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu fotoğraf çekimleri ve CD sinde teknik bir hata olmadığı kanaatine varılmıştır. Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve 4/A maddeleri kapsamında şikayete konu fotoğraf çekimi ve görüntülerine ait CD nin ayıplı mal ve ayıplı hizmet kapsamında olmadığı kanaatine varıldığından tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Dailymotion Videoları