Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

30 Nisan 2009 Perşembe

Özgür Haber - Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı Tüketici Dostu

http://www.mersinajans.com/detay.asp?hid=9951

Yenişehir Kaymakamlığı

Yenişehir Kaymakamı
Eyüp Sabri Kartal,
Türkiye’de ilk ve tek olan
“Tüketici Hakem Heyeti”
web sitesi kurdurarak
bir ilke imza attı.


Tayfun TUNA / Özgür Haber Gazetesi

Yenişehir Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal’ın öncülüğünde çalışmalarına başlayan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, tüketiciden gelen şikayetleri en kısa sürede çözerek vatandaşlara internet ortamında bilgi verilmesine olanak sağlıyor.

Bunun dışında Tüketici veya satıcılara; gerek kendi haklarındaki kararları veya gerekse diğer tüketici hakem heyeti kararları ile ilgili yorum yapma, görüş bildirme olanağı tanıyan sitede ayrıca alınan kararlar şikayet konusu edilen ürün cinsine göre etiketlerle tasnif
edilerek değerli bir arşiv oluşturuluyor.

İlgili siteye www.mersinyenisehir.gov.tr ve http://yenisehirthh.blogspot.com/ adresinden ulaşılabilir.

KISA SÜREDE BÜYÜK BAŞARI

Yenişehir Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti örnek çalışmalarıyla 4077 sayılı yasa gereği Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca her yıl tüketiciye hizmet eden kurum ve kuruluşlara verilen “Geleneksel Tüketici Hizmet Ödülü”ne de aday oldu.

Kaymakam Kartal, henüz yeni bir ilçe olmalarına rağmen kurdukları Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ile vatandaşların satıcı ile olan itilaflarını çok kısa sürede çözdüklerini söyledi.

Kararların anında internet ortamına da taşınmasının Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Kartal, heyetin bu çalışmalarla “Gelenksel Tüketici Hizmet Ödülü’ne aday olduğunu açıkladı.


Badminton sporunun tanınması ve gençlere bu sporun sevdirilmesine yönelik çalışmalarıyla tanınan Yenişehir Kaymakamı Kartal, Türkiye’de ilk ve tek “Tüketici Hakem Heyeti” web sitesi de kurdurarak bir ilke imza attı.

Kartal’ın öncülüğünde çalışmalarına başlayan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, tüketiciden gelen şikayetleri en kısa sürede çözerek vatandaşlara internet ortamında bilgi verilmesine olanak sağlıyor.

Bunun dışında Tüketici veya satıcılara; gerek kendi haklarındaki kararları veya gerekse diğer tüketici hakem heyeti kararları ile ilgili yorum yapma, görüş bildirme olanağı tanıyan sitede ayrıca alınan kararlar şikayet konusu edilen ürün cinsine göre etiketlerle tasnif edilerek değerli bir arşiv oluşturuluyor. Tüketiciler, heyete başvurusunun ardından sonuçları www.mersinyenisehir.gov.tr adresinden takip edebiliyor.

TÜKETİCİNİN SORUNU ANINDA ÇÖZÜLÜYOR...

Yenişehir Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti (TSHH ) bu projesiyle de 4077 sayılı yasa gereği Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca her yıl tüketiciye hizmet eden kurum ve kuruluşlara verilen “Gelenksel Tüketici Hizmet Ödülü”ne de aday oldu.

Yenişehir Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin kısa sürede böyle bir ödüle aday gösterilmesinin altında yatan başarıyı anlattı.

Heyetin örnek çalışmalarından birkaçına değinen Kaymakam Kartal, şu bilgilere yer verdi:

“Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti", inanılmaz kısa sürede kararlar almaktadır.

Daha önce vilayet merkezimizdeki Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü başkanlığında yürütülen Merkez İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetine gelen şikayetlerde 3 ayda karar almasına rağmen bu kararlar yeni kurulan "Yenişehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde 2 haftada sonuçlanabilmektedir.

"Yenişehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" toplantılarında heyete konuyla ilgili tüketici şikayetleri ve şikayet hakkında gelen satıcı savunmaları anında projeksiyonla panoya yansıtılmaktadır.

Ülkemizde TSHH'leri toplantıları genelde bir masa etrafında yapılmakta olup bir raportör okuyup konuyu anlatmaktadır. Yenişehir dışındaki diğer Tüketici Sorunları Hakem Heyet üyelerinin şikayet konusu dosyayı ve yazılan kararı görme şansı yoktur. Oysa Yenişehir TSHH kararları ise, projeksiyonla panoya yansıtılmakta ve hakem heyeti üyelerimiz gelen ve giden yazıları ve hazırlanan karar metnini görmekte ve düzeltmektedirler.

Alınan TSHH kararları, saniyesinde derhal çıktısı alınarak bir dakikada imzaya hazır olmaktadır.

TSHH üyeleri bir dakikada kararı imzalamaktadırlar. Daha önce Vilayette var olan "Merkez İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlar heyet üyelerine 2 ayda imzaya sunulabilmesine rağmen, şimdi bu kararlar Yenişehir "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde bir dakikada imzaya sunulabilmektedir.

Ülkemizde hiç bir Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin web sitesi bulunmamaktadır. Ancak Türkiye'de Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri arasında sadece Yenişehir "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nin web sitesi vardır.

Yenişehir Kaymakamlığımızın hazırladığı Yenişehir TSHH sitesi ülkemizin ilk ve tek TSHH web sitesidir.

Üstelik bir web sitesi altında olmayıp tamamen ayrı hazırlanmış bir web sitesidir.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının altına yorum bölümleri eklenerek tüketici ve satıcıların lehte ve aleyhte olan kararları değerlendirmeleri için olanak sağlanmıştır.

Tüketici veya satıcılara gerek kendi haklarındaki kararları veya gerekse diğer tüketici hakem heyeti kararları ile ilgili yorum yapma, görüş bildirme olanağı tanımaktadır.

Alınan kararlar şikayet konusu edilen ürün cinsine göre etiketlerle tasnif edilmektedir.

Böylelikle hangi ürün cinsinden ne kadar şikayet olduğunu ve hangi tüketicilerin şikayeti olduğunu görebilmek mümkün olmaktadır.”

BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

TSHH yönetmeliğine göre ülkemizde TSHH kararlarının aylık olarak ilan edilmesinin zorunlu olmasına rağmen teknik bilgi yetersizliğinden ilan edilemediğine dikkat çeken Yenişehir Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, şunları kaydetti: “Yenişehir Kaymakamlığı TSHH kararları ise alınır alınmaz web sitesine yüklenmek suretiyle herkesin anında ulaşabileceği ve elde edebileceği metin haline getirilerek ilan edilmektedir. Bu yönüyle de ülkemizde tek uygulamadır.

Alınan kararlar şikayet konusu markalara göre etiketlenerek tasnif edilmektedir.

Bu sayede hangi markadan ne kadar şikayet olduğunu aylara ve yıllara göre incelemek mümkün hale geliyor.

Yine alınan kararlar satıcı firma konusunda tasnif edilmekte, bu da hangi satıcıdan ne kadar şikayet olduğunu görebilmeyi mümkün kılıyor.

Sistem her karar için ayrı bir web sayfası olanağı sağlamaktadır. Böylece nasıl ve hangi süreçlerden geçtiği kararın tüketici ve satıcı tarafından nasıl yorumlandığını tek bir yerde görmek mümkün olmaktadır.

Bunun dışında web sitesinde tüketici profilini belirleyen etiketler mevcuttur.

Alınan kararlar red veya kabul sonucuna göre tasnif edilmektedir.

Böylelikle ay veya yıl içerisinde hangi tür şikayetten kaç kabul veya kaç red olduğunu tüketciler web sitesinden rahatlıkla görebilmektedir.

Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan bütün kararlar digital ortamda arşivlenerek TSHH kararları ile ilgili veri tabanı oluşturulmaktadır.

Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" web sitesinde yasal mevzuatı başvuru formlarıyla tüketici efektif olarak bilgilendirmektedir




25 Nisan 2009 Cumartesi

zekeriya burbul

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Zekeriya BUĞRUL
Şikayet edilen : Kar-San Medikal
Şikayet konusu : Epilasyon Aleti
Şikayet tarihi : 23.03.2009
Talep : Bedel İadesi ve Sözleşmeden dönme
Miktar : 180 TL

Olayın Özeti :Tüketici Zekeriya BUĞRUL verdiği dilekçesinde 31.01.2009 tarihinde kapıya gelen 2 satıcının hediye çeki bıraktığını, daha sonra gelen şef dedikleri kişinin ürünü sattığını ancak epilasyon aleti yerine tansiyon aleti bıraktıklarını 3. taksitte epilasyon ürününü getirdiklerini gelen ürünü 2 gün sonra geri iade etmek istediğini ancak firmadan red cevabı geldiğini belitmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Kar-San Medikal firmasının 23.03.2009 tarih ve 1564 sayılı yazımıza cevaben verdiği yazıda ilgili tüketici ile olan anlaşmanın yasalar çerçevesinde yapıldığını, şikayetin üretici taksitlerini öderken yapıldığını bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede cihazın 31.01.2009 tarihinde satın alındığı, tüketiciye sözleşmenin bir örneğinin verilmemesi ve senetlerin tek tek düzenlenmemiş olması sebebiyle 4077 sayılı kanunun 6/A maddesinde sayılan taksitle satış şartlarını taşımadığı bu nedenle tüketici talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 180,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

yalçın dolma

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Yalçın DOLMA
Şikayet edilen : Boyner Derya Tekstil A.Ş.
Şikayet konusu : Reebok Marka Spor Ayakkabı
Şikayet tarihi : 25.02.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 113.62 TL

Olayın Özeti : Tüketici Yalçın DOLMA verdiği dilekçesinde 28.07.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabının burnunda açılma ve kenarlarında zedelenme olduğu gerekçesi ile firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Boyner Derya Tekstil A.Ş. firmasının ilgili savunmasında üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığı beyan edilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ayakkabının sağ tekinde yanlarda açılma olduğu görülmüştür. Açılma görülen kısımlar darbeye ve sürtünmeye maruz kalamayacak yerlerdir. Bu nedenle üründeki problemin tüketici hatasından kaynaklanmadığı düşünülmektedir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 113,62 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

şahin kalkan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Şahin KALKAN
Şikayet edilen : Ayakkabı Dünyası
Şikayet konusu : Nike Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 27.01.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 115,50 TL

Olayın Özeti : Tüketici Şahin KALKAN verdiği dilekçesinde 09.08.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabı yırtılma ve açılma olduğu gerekçesi ile firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Ayakkabı Dünyası firmasının savunma yapmadığı ancak ilgili servis formunda ayakkabıda kusur niteliği taşıyacak bir durum olmadığı buna bağlı olarak ürünün değişim kapsamına girmediği belirtilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ayakkabının her iki tekinde yanlarda yapıştırma kısmında açılma meydana geldiği, açılmanın oluştuğu bölgenin sürtünmeye maruz olamayacak bir kısım olması, ayrıca arka topuk bölümünde taban lastiğinin ayrıldığı bu bölümde lastiğin topuğun yapısına ve vücut ağırlığına uygun olmadığı düşünülmektedir Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 115,50 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

süleyman çil

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Süleyman ÇİL
Şikayet edilen : Evrencell İletişim
Şikayet konusu : Samsung Marka Cep Telefonu (359913018837113)
Şikayet tarihi : 10.03.2009
Talep : Değişim
Miktar : 200,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Süleyman ÇİL verdiği dilekçesinde 19.10.2008 tarihinde satın aldığı cep telefonunu servise verdiğini, servis oluşan arızanın garanti kapsamı dışı olduğu gerekçesi ile red yanıtını vermiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Evrencell İletişim firmasının10.03.2009 tarih ve 1277 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada baskı basınç nedeni ile bordun çatladığını, bunun kullanıcı hatasından kaynaklı olduğunun bu nedenle onarım bedeli istendiğini ve tüketicini onarım bedelini kabul etmediğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Mehmet ZİLE raporunda; telefonda herhangi bir çatlak ve darbe izi olmadığını, telefonun elektronik devresinde oksitlenme olmaması sebebiyle herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığını, açma kapama sorunu olmadığını, telefonun şarj işlevini yerine getiren elektronik devresindeki elektronik yolların lehim çatlamasından dolayı açık devre (temassızlık) bulunduğunu, bu açık devreden dolayı telefonun şarj işlevini yerine getiremediği anlaşılıp, bu nedenle üretim hatası olduğunu beyan etmiştir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 200,00 TL’ ye satın alınan malın yenisi ile değiştirilmesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

sevin erdoğan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.



Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Sevin ERDOĞAN
Şikayet edilen : Stradıvarıus Mağazası
Şikayet konusu : Deri Ceket
Şikayet tarihi : 20.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 129.95 TL

Olayın Özeti : Tüketici Sevin ERDOĞAN verdiği dilekçesinde 11.02.2009 tarihinde satın aldığı deri ceketin rahatsız edici yoğun kokusu olduğunu araştırdığında içinde Türkçe olarak yazılmayan domuz derisi ibaresinin yer aldığını, bu ceketi kabul etmediğini belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Stradivarius Mağazası firma yetkilisinin yaptığı savunmada Türkçe etiket ilgili ürüne zımbalı şekilde mağazada sergilendiğini ve üzerinde ‘’%100 domuz derisi’’ ibaresinin yer aldığını, ayrıca ceketin ilgili reyonda benzer ürünlerle sergilendiğini ve kokunu derinin kendi doğal yapısından kaynaklandığını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede cekette ağır bir koku olduğu, etiketinde domuz derisi ibaresinin İtalyanca yazdığı, tüketicinin ceketi domuz derisi olduğu için kullanmak istemediği anlaşılmıştır. Türk halkının kültürel yapısı, adet ve gelenekleri göz önünde bulun durulduğunda, ürünün domuz derisinden üretilmiş olması nedeniyle tüketiciyi özellikle bilgilendirmek gerekeceği düşünülmektedir. Üründe her hangi bir ayıp olmasa bile bu durumun tüketicinin üründen beklediği faydayı elde edememesine, ürünü amacı doğrultusunda kullanamamasına sebep olacaktır.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 129,95 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

sercan urjav

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.



Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Sercan URJAV
Şikayet edilen : YKM Ticaret Tic. San. A.Ş.
Şikayet konusu : Adidas Marka Spor Ayakkabı
Şikayet tarihi : 02.03.2009
Talep : Değişim
Miktar : 132,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Sercan URJAV verdiği dilekçesinde 12.10.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabının renginde solma ve sağ tekinin burun kısmında açılma meydana geldiğini firmaya durumu bildirdiğini ancak firmanın üretimden kaynaklı hata olmadığı gerekçesi ile ürün değişimi yapmadığını belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: YKM Ticaret Tic. San. A.Ş. firmasının ilgili savunmasında üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığı, ürünün hakem heyeti tarafından incelenmesi gerektiği beyan edilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ayakkabının sağ tekinde yanlarda açılma olduğu görülmüştür. Açılma görülen kısmın darbeye ve sürtünmeye maruz kalamayacak bir bölge olması ve ayakkabını diğer kısımlarının oldukça temiz kullanılmış olması nedeniyle sorunun üretimden kaynaklı meydana çıktığı düşünülmektedir.
Bu durum tüketicinin üründen beklediği faydayı azaltacağından 4077 sayılı kanunun 4/A maddesi gereğince ürünün ayıplı mal olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 132,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

salih gündoğar

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Salih GÜNDOĞAR
Şikayet edilen : YKM
Şikayet konusu : Bruno Feriri Marka Ceket
Şikayet tarihi : 11.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 170,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Salih GÜNDOĞAR verdiği dilekçesinde 20.11.2008 tarihinde satın aldığı Bruno Feriri marka cekette sökülmeler olduğu gerekçesi ile firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: YKM firması 11.03.2009 tarih ve 1284 sayılı yazımıza cevaben verdiği yazıda ceketin Tüketici Sorunları Hakem Heyetince incelenmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede, ürün görülmüştür. Ürünün yakasında solmalar gözükmüş ayrıca cep kenarlarında sökülme değil kumaş dikim yerlerinde yırtılarak ayrıma görülmüştür. Bu yırtılmalar işçilik hatasından meydana geldiği kanaatine ulaşılmıştır.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 170,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

sabri can

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Sabri CAN
Şikayet edilen : Vepak Turizm Tic.
Şikayet konusu : Converse Marka Spor Ayakkabı
Şikayet tarihi : 08.01.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 94,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Sabri CAN verdiği dilekçesinde 31.07.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabı yırtılma ve açılma olduğu gerekçesi ile firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Converse Vepak Mersin firmasının 08.01.2009 tarih ve 73 sayılı yazımıza cevap vermediği, ancak tüketiciye hitaben verilen ekli servis formunda ayakkabıda kullanım aşamasına bağlı olarak sorunun meydana geldiğini, ürünün değişim kapsamına girmediği belirtilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ayakkabının her iki tekinde yanlarda yapıştırma kısmında açılma meydana geldiği, açılmanın oluştuğu bölgenin sürtünmeye maruz olamayacak bir kısım olması, ayrıca iç astarında topuk bölümünde yırtılmalar meydana geldiği görülmüştür. İç astarındaki bu açılmanın kumaşın ince ve dayanıksız olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 94,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

ramazan bağcı

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Ramazan BAĞCI
Şikayet edilen : Carrefour
Şikayet konusu : Nokia Marka Cep Telefonu (IMEI NO:352753014765646)
Şikayet tarihi : 25.02.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 418,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Ramazan BAĞCI verdiği dilekçesinde 17.11.2008 tarihinde satın aldığı cep telefonunu ekran açılmama problemi ile 10.11.2008 tarihinde servise verdiğini 20.12.2008 günü almaya gittiğinde servis, telefonda sıvı teması olduğu gerekçesiyle garanti dışı tamir edeceğini bildirmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Merit Teknik Servis firmasının 25.02.2009 tarih ve 995 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada üründe sıvı teması tespit edildiğini ve servis raporu ile ürünün 05.12.2008 tarihinde servisten çıkışı yapıldığını belirtmişlerdir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Mehmet ZİLE raporunda; telefonda herhangi bir çatlak ve darbe izi olmadığını, telefonun elektronik devresinde oksitlenme olmaması sebebiyle herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığını, ekranda herhangi bir görüntünün olmadığı ekran displayinin arızalı olduğunu, bu nedenle üretim hatası olduğunu beyan etmiştir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 418,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

nurten koç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Nurten KOÇ
Şikayet edilen : Carrefour
Şikayet konusu : Samsung Marka Cep Telefonu (359915014402032)
Şikayet tarihi : 28.10.2008
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 465,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Nurten KOÇ verdiği dilekçesinde 14.02.2008 tarihinde satın aldığı cep telefonunu sim kart yuvasında çıkan arıza nedeni ile 22.10.2008 tarihinde servise verdiğini, ancak servisin arızanın onarımının pahalıya mal olacağı gerekçesi ile telefonu tamir etmediğini beyan etmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: firmasının 04.11.2008 tarih ve 166 sayılı yazımıza cevap vermediği görülmüştür.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Mehmet ZİLE raporunda; telefonda herhangi bir çatlak ve darbe izi olmadığını, telefonun elektronik devresinde oksitlenme olmaması sebebiyle herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığını, açma kapama sorunu olmadığını, sim kart entegre elemanın çıkış uçlarında bir ucun temassızlığından ve iletken yolundaki çatlaklar sebebiyle cep telefonunun şebeke çekme sorunu olduğu sık sık acil aramaya geçtiği, bu nedenle üretim hatası olduğunu beyan etmiştir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 465,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

neşe oruç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Neşe ORUÇ
Şikayet edilen : Denkel Mağazacılık A.Ş.
Şikayet konusu : Nokia Marka Cep Telefonu (IMEI NO:358844005824601)
Şikayet tarihi : 28.10.2008
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 499,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Neşe ORUÇ verdiği dilekçesinde 22.11.2006 tarihinde satın aldığı cep telefonunu sürekli kapanma, şarjı çabuk bitme gibi şikayetlerle servise verdiğini, bunun üzerine telefonun yenisi ile değiştirildiğini ancak yeni telefonda da aynı problemlerin devam ettiğini bunun üzerine tekrar servise gönderdiğini ancak sıvı teması olduğu gerekçesiyle servisin red cevabı verdiğini belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Denkel Mağazacılık A.Ş. firmasının 04.11.2008 tarih ve 153 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada ürünün yetkili teknik servise hiç gitmediğini belirtmişlerdir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede 03.04.2007 ve 10.08.2008 tarihli teknik servis formlarından anlaşılacağı üzere ürün teknik servise gitmiştir. Ayrıca ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Mehmet ZİLE raporunda; telefonda herhangi bir çatlak ve darbe izi olmadığı, telefonun elektronik devresinde oksitlenme olmaması sebebiyle herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığını, cep telefonunun şarj entegre elemanın zaman zaman çalışmaması dolayısıyla şarj işlemini tam olarak yapamadığını, bu nedenle üretim hatası olduğunu beyan etmiştir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 499,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

necim günaydın

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Necim GÜNAYDIN
Şikayet edilen : Akbank T.A.Ş.
Şikayet konusu : Kredi kartı yıllık kart ücreti
Şikayet tarihi : 13.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 35,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici …..7049 ile biten banka hesabına bağlı kredi kartına Akbank T.A.Ş. tarafından üyelik ücreti adı altında kesinti yapıldığını, bu nedenle bankaya itiraz ettiğini ancak bankanın bu borcu devam eden borç şeklinde gösterdiğini, haksız şart taşıyan bir sözleşme olduğunu, bu nedenle söz konusu ücretin iadesini istemektedir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti:13.03.2009 tarih ve 1336 sayılı yazımızla bankadan konuya ilişkin savunma ve kredi kartı sözleşmesi istenilmiştir. Banka tarafından verilen savunmada özetle;
Kredi kartı üyelik ücreti yasal dayanağını; 5464 sayılı yasanın 13/II. maddesinde “Kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartlarına uyguladıkları faiz, gecikme faizi, yıllık ücret ve her türlü komisyon oranları ile istenilen diğer bilgileri kamuoyuna yayımlamak üzere aylık olarak kuruma iletir.” hükmünün oluşturduğunu, Kredi kartının ileri teknoloji ürünü bir çip taşıdığını, kredi kartı için uluslar arası kuruluşları lisans bedeli ödendiğini, ATM maliyetleri vasıflı insan gücü gibi bir çok giderinin olması, 4077 sayılı yasanın 6/I. Maddesi ile haksız şart oluşabilmesi için ”iyi niyet kurallarına aykırı olarak tüketici aleyhine dengesizliğe neden olma” şartı getirildiği için kredi kartı üyelik ücretine ilişkin hükmün haksız şart olarak değerlendirilemeyeceğini,
Kredi kartı ücretlerinin yasal olmadığına dair Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararına itiraz üzerine, İzmir 1.Tüketici Mahkemesi’nce yasaya aykırı yön bulunmaması nazara alınarak hakem heyeti kararının kaldırılmasına karar verildiğini, kredi kartı ücretlerinin yasal dayanağını kanunlar ve kanun kapsamında çıkartılmış yönetmelikler ve taraflar arasında imzalanmış sözleşmeler oluşturduğunu belirterek tüketici talebinin reddine karar verilmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Bankacılık Kanunu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun çerçevesinde tüketiciye verilen hizmetler karşılığında, tüketiciyle yapılan üyelik sözleşme kapsamında üyelik aidatı alındığı ve bunu engelleyici yasa maddesi bulunmadığı savunulmaktadır. Ancak 4077 Sayılı Yasanın 6. Maddesinde, Satıcı veya Sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kurallarına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. “Eğer Sözleşme Şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğe etki edememişse o sözleşme şartlarının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.” hükmü bulunmaktadır. Bankanın tüketiciyle yapıldığını ifade ettiği Sözleşme Şartları önceden belirlenmiş, açık, anlaşılır bir dille yazılmamış ve tüketici ile müzakere edilmeden iradesi dışında imzalatılmış tüketici aleyhine haksız şart içeren sözleme olup, 4077 Sayılı Yasanın 6. Maddesine aykırılık taşımaktadır.

Karar: 4077 Sayılı Yasanın 6. Maddesine aykırı hareket edilerek düzenlenmiş sözleşmeye dayalı olarak üyelik aidatı adı altında tüketiciden alınan bedelin adı geçen Banka tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

mustafa karatutlu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Mustafa KARATUTLU
Şikayet edilen : Royal Giyim İnş. Ve Day.Tük.Mal.San.Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : London Brando Derimod
Şikayet tarihi : 20.01.2009
Talep : Değişim
Miktar : 216,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Mustafa KARATUTLU verdiği dilekçesinde 19.08.2008 tarihinde satın aldığı montun bel kısmında ve cebin iç kısmında problemler olduğunu belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Royal Giyim İnş. Ve Day.Tük.Mal.San.Tic. A.Ş. firmasının 26.01.2009 tarihli yazımıza cevap vermediği anlaşılmıştır.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün görülmüştür. Ürünün bel kısmında sürtünmeden dolayı çok küçük bir çizik olduğu, cebin iç kısmında da çok küçük lekeler olduğu bu lekelerinde elden bulaşacak bir madde ile oluştuğu kanaatine ulaşılmıştır.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin reddine, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 216,00 TL’ ye satın alınan mal için yapılacak bir işlem olmadığından, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

muhammed sefa yılmaz

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Muhammed Sefa YILMAZ
Şikayet edilen : Teknosa İç ve Dış Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Samsung MP3 Çalar
Şikayet tarihi : 20.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 79,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Latif YILDIZ verdiği dilekçesinde19.10.2008 tarihinde satın aldığı Mp3 Çalarını arızası nedeniyle teknik servise verdiğini, 26.11.2008 tarihinden beri serviste olduğunu belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Teknosa İç ve Dış Tic. A.Ş. firması 20.03.2009 tarih ve 1517 sayılı yazımıza cevaben verdiği yazıda, Samsung marka ürün için tedarikçi firma ile görüşüldüğünü ancak olumlu ya da olumsuz bir sonuç alınamadığını bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede, ürünün 05.12.2008 tarihinde servise verildiği teknik servis formlarından anlaşılmıştır. Bu nedenle Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesine istinaden “azami tamir süresi olan 30 iş günü aşıldığından” tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 79,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

kıymet çetiner

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Kıymet ÇETİNER
Şikayet edilen : Yeni Karamürsel Mağazası
Şikayet konusu : Adidas Marka Eşofman
Şikayet tarihi : 16.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 180,98 TL

Olayın Özeti : Tüketici Kıymet ÇETİNER verdiği dilekçesinde 21.10.2008 tarihinde satın aldığı eşofmanın kısa bir süre sonra tüylendiğini, firmanın kullanıcı hatası olduğu gerekçesiyle değişim talebini reddettiğini belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Yeni Karamürsel Mağazası firmasının ilgili savunmasında ürününü hakem heyeti tarafından incelenmesi talep edilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün görülmüştür. Üründe bariz bir şekilde tüylenme olduğu görülmüştür. Ürünün alt kısmında da solma mevcuttur. Kullanıcı hatasından kaynaklanması mümkün görülmeyen bu sorunların kalitesiz malzemeden üretim yapılması sonucu oluştuğu kanaatine ulaşılmıştır.

Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 180,98 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

kadir teoman yavuz

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Kadir Teoman YAVUZ
Şikayet edilen : YKM Mersin
Şikayet konusu : Adidas Marka spor Ayakkabı
Şikayet tarihi : 13.02.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 168,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Kadir Teoman YAVUZ verdiği dilekçesinde 13.10.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabının yanlarında açılma olduğu gerekçesi ile firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: YKM Mersin firmasının yaptığı savunmada ürünün hakem heyeti tarafından incelenmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ayakkabının her iki tekinde yanlarda yapıştırma kısmında açılma meydana geldiği, tabanda delinme olduğu, açılmanın oluştuğu bölgenin sürtünmeye maruz olamayacak bir kısım olması, nedeniyle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 168,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

hasan keskin

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Hasan KESKİN
Şikayet edilen : Mediamarkt Mersin
Şikayet konusu : Nokia Marka Cep Telefonu
Şikayet tarihi : 05.12.2008
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 609,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Hasan KESKİN verdiği dilekçesinde 18.10.2008 tarihinde satın aldığı cep telefonunu kızakta takılma ve LCD ekranda çizik problemi ile 19.10.2008 - 24.10.2008 - 05.11.2008 tarihinde servise verdiğini, ekrandaki arızanın arka cepte kullanım sonucu kaynaklandığından 77 TL ücret ödemek suretiyle arızanın giderildiğini ancak ürünü iki ay gibi bir süre hiç kullanamadığını ve arızanın giderilmesi için yeniden ücret talep ettiklerini beyan etmiştir. Bu nedenle tüketici hem ürün bedelinin iadesini ve hem de ödediği servis ücret olan 77 TL nin iadesini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Merit Teknik Servis firmasının 25.02.2009 tarih ve 995 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada, ürünün arka cepte kullanım sonucu arızalandığını bunun tüketici tarafından da kabul edildiğini, kızakta meydana gelen arızanın da kullanım hatasından kaynaklandığı ancak müşteri memnuniyeti sağlamak adına ücretsiz onarım yapacaklarını bu onarım içinse parça beklediklerini belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Mehmet ZİLE raporunda; telefonda herhangi bir çatlak ve darbe izi olmadığını, telefonun elektronik devresinde oksitlenme olmaması sebebiyle herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığını, açma kapama tuş takımında işlev sorunu olmadığını, kızağın hareket ettiği yolların ayıplı üründen yapıldığını bundan dolayı kayarken zaman zaman takıldığı, bu nedenle üretim hatası olduğunu beyan etmiştir.

Bu hatanın servis tarafından da kabul edilip onarımı sağlanacağı beyan edilmiştir.
4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre üründe meydana gelen ayıp garanti kapsamında giderileceğinden ürün ayıplı mal kabul edilemeyecektir. Bu nedenle tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 609,00 TL’ ye satın alınan mal yapılacak işlem bulunmadığından tüketicinin talebinin REDDİNE, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

hasan çekiç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Hasan ÇEKİÇ
Şikayet edilen : YKM Mersin Mağazası
Şikayet konusu : US Polo Pantolon
Şikayet tarihi : 11.11.2008
Talep : Değişim
Miktar : 49,49 TL

Olayın Özeti : Tüketici Hasan ÇEKİÇ verdiği dilekçesinde 20.08.2008 tarihinde satın aldığı pabtolonun ağ kısmının söküldüğünü, firma tarafından tadilat yapıldığını, ancak 5 günlük kullanım sonucu tekrar ağ kısmında erime olduğunu, firmanın sorunun kullanıcı hatasından kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: YKM Mersin Mağazası firmasının yaptığı savunmada ürünün hakem heyeti tarafından incelenmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün görülmüştür. Ürünün ağ kısmında erime olduğu görülmüştür. Bu kadar kısa süreli kullanım sonucu ağ kısmının erimesi doğal karşılanmamıştır.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 49,49 TL’ ye satın alınan malın değiştirilmesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

gülten gür

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Gülten GÜR
Şikayet edilen : YKM
Şikayet konusu : Spor Ayakkabı
Şikayet tarihi : 11.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 134,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Gülten GÜR verdiği dilekçesinde 22.11.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabıyı aşırı derecede kokusu olduğu gerekçesi ile servise verdiğini ancak servisin üretim hatası olmadığı gerekçesiyle red cevabı verdiğini bildirmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: YKM firmasının 11.03.2009 tarih ve 1283 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada ürünün Tüketici Sorunları Hakem Heyetince incelenmesini istemiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Handan DEMİR raporunda; ürünün iç kısmının sentetik kumaştan yapıldığını, sentetik kumaş yerine pamuklu kumaş kullanılmasının ayak sağlığı için daha iyi olacağını, sentetik kumaşın hava geçirgenliği olmadığını, kapalı bir alan olan ayakkabının ayağın ısınmasıyla birlikte terlediğini, hava delikleri de olmadığından koku yaptığını bu nedenle ayakkabıda üretim hatası olduğunu beyan etmiştir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 134,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

gülay bostancı

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Gülay BOSTANCI
Şikayet edilen :Ayakkabı Dünyası
Şikayet konusu : Adidas Marka Eşofman Altı
Şikayet tarihi : 18.02.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 60,50 TL

Olayın Özeti : Tüketici Gülay BOSTANCI verdiği dilekçesinde 09.11.2008 tarihinde satın aldığı eşofmanı tersten 30 derecede yıkanmasına rağmen 1 ay içinde solduğunu bu gerekçeyle firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Ayakkabı Dünyası firmasının ilgili savunmasında üründe üretimden ya da kullanılan malzemeden kaynaklanan bir hatanın tespit edilemediği bildirilmiştir.
İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün kullanım etiketinde ürünün 40 derecede elde yıkanılması uygun görüldüğü belirtilmiştir. Tüketicinin beyanına göre ürün 30 derecede makinede yıkanmıştır. Fakat yeterli kalitede üretilmiş bir ürünün 30 derecede makinede yıkanması sonucu solması olağan değildir. Buna göre üründe yeterli kalitede kumaş kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 60,50 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

ezgi kılınç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Şikayet eden : Ezgi KILINÇ
Şikayet edilen : Dölek Pazarlama
Şikayet konusu : Samsung marka cep telefonu (IMEI NO: 355806027051086)
Şikayet tarihi : 10.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 190 TL

Olayın Özeti :Tüketici Ezgi KILINÇ verdiği dilekçesinde 20.12.2008 tarihinde aldığı cep telefonunu üçüncü gün arızalandığını, servisin telefonda sıvı teması olduğu gerekçesi tamir edilmediğini beyan etmiştir.
Şikayet edilenin savunmasının özeti: Dölek Pazarlama firmasının verdiği savunmada cihazda müşteri hatasıyla oluşmuş sıvı teması tespit edildiği belirtilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Mehmet ZİLE verdiği raporda, üründe sıvı teması veya başka herhangi bir tüketici kusuru bulunmadığını beyan etmiştir. Yapılan incelemede ürünün 07.01.2009-17.01.2009-27-02-2009 tarihlerinde arızasından dolayı servise verildiği ekli teknik servis formlarından anlaşılmıştır.
Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 14. Maddesine göre ürün garanti süresi içerisinde kalmak kaydıyla, aynı arızayı bir yıl içerisinde 3 kez vermesi durumunda tüketici 4077 sayılı kanunun 4. maddesinde sayılan seçimlik haklardan birini kullanabilecektir. Bu nedenle de tüketici talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 190,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

24 Nisan 2009 Cuma

emine kirişoğlu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Emine KİRİŞOĞLU
Şikayet edilen : Bambi Deri Mağazası
Şikayet konusu : Ayakkabı
Şikayet tarihi : 13.01.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 83,90 TL

Olayın Özeti : Tüketici Emine KİRİŞOĞLU verdiği dilekçesinde 27.11.2008 tarihinde satın aldığı ayakkabının 2 gün içerisinde esnediğini, 2 numara genişlediğini bu sebeple firmaya verdiğini firmanın ayakkabının içine astar diktiğini ve kendisinin talebinin bu olmadığı gerekçesi ile tekrar firmaya verdiğini, firmanın üretim hatası olmadığı yönünde rapor verdiğini bildirmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Bambi Deri Mağazası firmasının 13.01.2009 tarih ve 174 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada üründe bütün derilerde olabilecek normal bir esnemenin olduğunu bu esnemenin üretim hatasından kaynaklanmadığını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Handan DEMİR raporunda ürünün dana derisinden üretildiğini bu tür derilerde diğer derilere oranla ayağın şeklini alarak esnemenin daha fazla olduğunu, bu tür deriden üretilmiş bir ayakkabının alınırken bu özelliğin göz önünde bulunması gerektiğini, bu nedenle ayakkabıda üretim hatası olmadığını beyan etmiştir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 83,90 TL’ ye satın alınan mal için yapılacak i,şlem olmadığından tüketicinin talebinin REDDİNE, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

cengiz çetin

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Cengiz ÇETİN
Şikayet edilen : Boyner Derya Tekstil A.Ş.
Şikayet konusu : Limon Marka Kazak
Şikayet tarihi : 04.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 33,96 TL

Olayın Özeti : Tüketici Cengiz ÇETİN verdiği dilekçesinde 17.01.2009 tarihinde satın aldığı kazağı hiç yıkamamasına rağmen ilk giyimden itibaren sarkma yapması gerekçesiyle firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Boyner Derya Tekstil A.Ş. firmasının ilgili savunmasında üründe üretimden ya da kullanılan malzemeden kaynaklanan bir hatanın tespit edilemediği bildirilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürünün kol uçlarında esneme ve sarkma görülmüş bu esneme kol uçlarındaki lastiğin ince olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. İnce lastik zamanla bozulmuştur, lastiğin değiştirilmesi sorunu giderecektir. Bu nedenle üründe üretimden kaynaklı bir hata olmadığı kanaatine ulaşılmıştır.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 33,96 TL’ ye satın alınan mal için yapılacak bir işlem olmadığına, bu nedenle tüketici talebinin REDDİNE, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

cengiz çetin

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Cengiz ÇETİN
Şikayet edilen : Boyner Derya Tekstil A.Ş.
Şikayet konusu : Asymmetry Marka Kazak
Şikayet tarihi : 04.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 25.46 TL

Olayın Özeti : Tüketici Cengiz ÇETİN verdiği dilekçesinde 17.01.2009 tarihinde satın aldığı kazağı yalnızca bir kez yıkanması ve ilk giyimden itibaren sarkma yapması gerekçesiyle firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Boyner Derya Tekstil A.Ş. firmasının ilgili savunmasında üründe üretimden ya da kullanılan malzemeden kaynaklanan bir hatanın tespit edilemediği bildirilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürünün etek ucunda ve kol uçlarında esneme ve sarkma görülmüş bu esneme kol ve etek uçlarındaki lastiğin kalitesiz olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 25,46 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

bikem akgün

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Bikem AKGÜN
Şikayet edilen : Akdeniz spor Malzemeleri Tic.Ltd.Şti.
Şikayet konusu : Adidas Marka Eşofman
Şikayet tarihi : 23.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 231,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Bikem AKGÜN verdiği dilekçesinde 20.10.2008 tarihinde satın aldığı eşofmanın kısa bir süre sonra tüylendiğini, firmanın yıkama hatası olduğu gerekçesi ile şikayetini dikkate almadığını oysa eşofmanı hiç yıkamadığını belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Akdeniz spor Malzemeleri Tic.Ltd.Şti firmasının ilgili savunmasında ürünün fiyatının 123 TL olduğunu, ürünün 39 gün önce alındığını ve hiç yıkanmamasının düşündürücü olduğunu bildirilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişiye gönderilmiştir. Bilirkişi Mustafa AKMAN verdiği raporda, üründe kullanılan kumaş çift yönlü farklı kalitede kumaştan üretilmiştir. Kumaşın iç yüzünde kullanılan kumaşın iplik dokuları, dıştaki kumaşın naylon olması nedeniyle sürtünmeden dolayı dışarı çıkmıştır. Bu nedenle ürünün her iki yüzünde kullanılan kumaşın birbirine uygun olmaması üretimden kaynaklı bir hata olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 231,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

belkıs karataş

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Belkıs KARATAŞ
Şikayet edilen : Boyner Eskişehir Mağazası
Şikayet konusu : Asymmetry Marka elbise
Şikayet tarihi : 16.12.2008
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 34,98 TL

Olayın Özeti : Tüketici Belkıs KARATAŞ verdiği dilekçesinde 30.06.2008 tarihinde satın aldığı elbiseyi yıkama talimatına uygun yıkanmasına rağmen renginin solduğunu firmanın kullanıcı hatası olduğu gerekçesiyle değişim talebini reddettiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Boyner Eskişehir Mağazası firmasının 16.12.2008 tarihli yazımıza cevap vermediği anlaşılmıştır.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün görülmüştür. Üründe bariz bir şekilde renk solması görülmüştür. Penye kumaşta renk solması normaldir. Ancak özel üretim bazı penyelerde solma olmamaktadır. Ürünün fiyatı dikkate alındığında bu fiyattaki bir penyenin yıkama sonucu renginin solması normal olarak değerlendirilmektedir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin reddine, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 34,98 TL’ ye satın alınan mal için yapılacak bir işlem olmadığından, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

barış bulut

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Barış BULUT
Şikayet edilen : Vepak Turizm Tekstil İnş.Pet.Gıd.San.Tic. Ltd.Şti.
Şikayet konusu : Converse Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 20.01.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 139,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Barış BULUT verdiği dilekçesinde 24.11.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabının yanlarında açılma olduğu gerekçesi ile firmaya götürdüğünü firmanın red cevabı verdiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Vepak Turizm Tekstil İnş.Pet.Gıd.San.Tic. Ltd.Şti firmasının 20.01.2009 tarih ve 287 sayılı yazımıza cevap vermediği anlaşılmıştır.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ayakkabının her iki tekinde yanlarda yapıştırma kısmında açılma meydana geldiği, açılmanın oluştuğu bölgenin sürtünmeye maruz olamayacak bir kısım olması, nedeniyle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 139,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

banu hamşioğlu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Banu HAMŞİOĞLU
Şikayet edilen : Dosteller Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Cally Zenne Marka Bot
Şikayet tarihi : 03.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 63,95 TL

Olayın Özeti : Tüketici Banu HAMŞİOĞLU verdiği dilekçesinde 27.11.2008 tarihinde satın aldığı bayan botunun yırtılma, açılma olduğu, su aldığını bu nedenle firmaya verdiğini, firma problemin kendilerinden kaynaklanmadığını ileri sürerek ürünü onarmayı reddettiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Dosteller Tic. Ltd. Şti. firma yetkilisinin yaptığı savunmada botun yetkili kişilerce incelendiğini, botta fabrika hatası olmadığını, ‘’su geçirmez’’ ibaresi olmayan ürünlerin mutlaka azda olsa su geçireceğini, bu nedenlerden iade alınamayacağını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede, ürünün arızalanması sebebiyle firmaya verildiği firmanın oluşan arızanın garanti kapsamı dışında olduğu firma formundan anlaşılmıştır. Ancak bot olarak üretilmiş bir ürünün su geçirmesi üründen beklenen yararın elde edilememesi anlamına geleceğinden 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edilecektir. Bu nedenle tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 63,95 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de ayıplı malı satıcıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

ayşe taşkıran

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Ayşe TAŞKIRAN
Şikayet edilen : Bozkaya Tekstil Gıda Tur. Ve Petrol A.Ş.
Şikayet konusu : Polo Marka Kazak
Şikayet tarihi : 23.01.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 88,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Ayşe TAŞKIRAN verdiği dilekçesinde 31.12.2008 tarihinde satın aldığı kazağın 4 saatlik giymesi sonucu tüy döktüğünü ve esnediğini, firmaya yaptığı müracaatta ürünün giyilmeden önce bir hafta derin dondurucuda bekletilmesi gerektiğini söylemiş oysa firmanın kendisine bu bilgiyi vermediğini iddia etmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Bozkaya Tekstil Gıda Tur. Ve Petrol A.Ş.firmasının 23.01.2009 tarihli yazımıza cevap vermediği anlaşılmıştır.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün görülmüştür. Üründe tüylenme olduğu görülmüştür. Ancak şikayet konusu ürünün angora ipliğinden üretildiği görülmüştür. Bu iplik zaten kendiliğinden tüylü olan bir iplik olduğu bilinmektedir. Ayrıca derin dondurucuda bir hafta bekletilerek kullanılması olağan değildir. Bu gerekli olsa dahi üretici gereken işlemi yaptıktan sonra ürünü satışa sunmalıdır.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulune, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 88,00 TL’ ye satın alınan malın üreticiye iadesine, firmanın da ürün bedelini tüketiciye iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

ayhan tunç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Ayhan TUNÇ
Şikayet edilen : Boyner Derya Tekstil Mağazası
Şikayet konusu : Mont
Şikayet tarihi : 26.03.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 349,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Ayhan TUNÇ verdiği dilekçesinde 01.10.2008 tarihinde satın aldığı montun deforme olduğu ve çatlamalar meydana geldiğini, bu nedenle firmaya verdiklerini, firmanın tadilat yaptığını ancak sorunun giderilmediğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Boyner Derya Tekstil Mağazası Mağazası firma yetkilisinin yaptığı savunmada üründe üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığını beyan etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürünün gerçek deri olduğu, gerçek derinin çatlamasının normal olduğu, kollarındaki çatlamaların ise kol uçlarının katlandığı için meydana geldiği görülmüştür.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin reddine, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 349,00 TL’ ye satın alınan mal için yapılacak bir işlem olmadığından, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

ayhan topak

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Ayhan TOPAK
Şikayet edilen : Boyner Derya Tekstil Mağazacılık
Şikayet konusu : Reebok Marka Spor Ayakkabı
Şikayet tarihi : 11.03.2009
Talep : Değişim
Miktar : 155,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Ayhan TOPAK verdiği dilekçesinde 28.12.2008 tarihinde satın aldığı spor ayakkabıyı yürüdüğü zaman ses çıkardığı ve ayakkabının sol kısmının çökme yaptığı bu durumda topuk kısmını rahatsız ettiği gerekçesi ile ayakkabıyı firmaya gönderdiğini firmanın red cevabı verdiğini bildirmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: YKM firmasının 11.03.2009 tarih ve 1283 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada ürünün Tüketici Sorunları Hakem Heyetince incelenmesini istemiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede ürün bilirkişi tarafından incelenmiştir. Bilirkişi Handan DEMİR raporunda; ürünün hava tabanlı üretildiği için yürürken üzerine binen basınçla birlikte, içine biriken havanın boşalmasının bu tür ayakkabıların bir özelliği olduğunu, ayrıca sol tekinin topuk kısmında çökme ile ilgili bir probleme rastlanmadığını bu nedenle ayakkabıda üretim hatası olmadığını beyan etmiştir.
Bu nedenle 4077 sayılı kanunun 4/A maddesine göre ürünün ayıplı mal kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 155,00 TL’ ye satın alınan mal için yapılacak i,şlem olmadığından tüketicinin talebinin REDDİNE, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

arif büyüktatlı

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 24.04.2009
Şikayet eden : Arif BÜYÜKTATLI
Şikayet edilen : Genpa Teknik Servis
Şikayet konusu : Nokia Marka Cep Telefonu 356993011470198
Şikayet tarihi : 16.03.2009
Talep : Değişim
Miktar : 750,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici Arif BÜYÜKTATLI verdiği dilekçesinde 23.06.2008 tarihinde satın aldığı cep telefonunu donma yapması WILAN’a bağlanmaması, şarjı az gitmesi gibi gerekçelerle 4 kez teknik servise verdiğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: Genpa Teknik Servis firması 16.03.2009 tarih ve 1385 sayılı yazımıza cevaben verdiği yazıda, ilgili cihazın teknik servise 4 kez geldiğini, bu gelişlerdeki onarım işlemleri cihaz son testlerden başarı ile geçmiştir, akım gerilim kalibrasyonu yapılmıştır, mekanik parça değiştirilmiştir, şeklindedir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede, ürünün WILAN’a bağlanmıyor şikayeti ile 18.11.2008- 30.01.2009- 18.02.2009- 06.03.2009 tarihlerinde servise verildiği teknik servis formlarından anlaşılmıştır.
Bu nedenle Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 14/a maddesine istinaden “ürün bir yıl içerisinde aynı arızayı ikiden fazla verdiği için” tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin haklılığına, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. Maddesi gereğince 750,00 TL’ ye satın alınan malın yenisi ile değiştirilmesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

14 Nisan 2009 Salı

Yenişehir Kaymakamlığı Tüketici Hizmet Ödülününe Aday

Giriş:

TSHH mevzuatını düzenleyen 4822 sayılı yasayla değişik 4077 sayılı yasa gereği tüketiciye hizmet eden kurum ve kuruluşlara her yıl tüketici hizmet ödülü verilmektedir.

Yapılan Çalışmalar:

Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"mizin Tüketici hizmet ödülüne aday gösterilebilecek örnek çalışmaları şunlardır:

1. Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti", çok kısa sürede kararlar alabilmektedir.

Daha önce Vilayet merkezinde bulunan ve Hakem Heyeti başkanlığını Sanayi ve Ticaret İl Müdürünün yaptığı ve sekreteryası Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünce yürütülen "Merkez İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"miz 3 ayda karar alabilmesine rağmen bu kararlar yeni kurulan "Yenişehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde 2 haftada karar alınarak işlem sonuçlanabilmektedir.

2. "Yenişehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" toplantılarında heyete konuyla ilgili tüketici şikayetleri ve şikayet hakkında gelen satıcı savunmaları anında p r o j e k s i y o n ile panoya yansıtılmaktadır.

Ülkemizde TSHH' leri toplantılarınde genel uygulama şudur: Genelde bir masa etrafında toplanılır ve bir raportör okuyup konuyu anlatır. Ama dosyanın çoğu defa içeriği görülmeden yani heyet üyelerinin dosyayı ve yazılan kararı görme şansı olamadan kararlar alınabilmektedir.. Oysa Yenişehir TSHH kararları ise, projeksiyonla panoya yansıtılmakta ve hakem heyeti üyelerimiz gelen ve giden yazıları ve hazırlanan karar metnini görmekte ve üyeler düzeltmektedirler.

3. Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" toplantılarında alınan heyet kararları, saniyesinde derhal print çıktısı alınarak üyeler anında kararı imzalamaktadırlar.

Daha önce merkez ilçede var olan Sanayii ve Ticaret İl Müdürlüğü organizasyonunda toplanan ve çalışan "Merkez İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlar , Merkez TSHH eski üyesi ve şu an Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" nde üye bulunan Orhan Çapan'ın ifadelerine göre; heyet üyelerine 2 ayda imzaya sunulabildiği belirtilmesine rağmen , Yenişehir "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan heyet kararları bir dakikada imzaya sunulabilmektedir.

4. Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" hariç Türkiye'de hiç bir il ve ilçede Tüketici Sorunları Hakem Heyeti web sitesi bulunmamaktadır. (Bu bilgi Sanayiive Ticaret Bakanlığı Tüketici Sorunları Genel Müdürlüğünden alınmıştır.) Türkiye'de sadece Mersin - Yenişehir Kaymakamlığında "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nin bir web sitesi vardır.

Evet, Mersin Yenişehir Kaymakamlığınca Türkiye'nin ilk ve tek "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" web sitesi oluşturulmuştur. Buda Türkiye'de bir ilktir.Yenişehir Kaymakamlığımızın hazırladığı Yenişehir TSHH sitesi her toplantı sonrasında derhal edit edilmektedir. Kayıtlar girilmektedir. Üstelik bu web sitesi başka bir web sitesi altında olmayıp bir kurumun web sitesinden bağımsız hazırlanmış bir web sitesidir.

5- Mersin - Yenişehir "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" kararının altına yorum bölümleri eklenmiştir.

Tüketici ve satıcılara gerek kendi haklarındaki kararları veya gerekse diğer tüketici hakem heyeti kararları ile ilgili lehte ve aleyhte verilen kararları değerlendirmeleri için olanak sağlanmıştır. Kararlar ile ilgili yorum yapma, görüş bildirme olanağı sağlanmıştır.

7 -Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlar şikayet konusu edilen ürün cinsine göre etiketlerle tasnif edilmektedir.

8 - Mersn -Yenişehir Kaymakamlığı TSHH kararları ise alınır alınmaz webe yüklenmek suretiyle herkesin digital olarak ulaşabileceği ve elde edebileceği metin haline getirilerek ilan edilmektedir. Bu yönüylede ülkemizde tek uygulamadır.

Evet, "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" TSHH yönetmeliğine göre Ülkemizde TSHH kararları aylık olarak ilan edilmesi zorunlu olmasına rağmen maalesef Kaymakamlıkların ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinin konuya hakim olamamalrı ve teknik bilgi yetersizliğinden dolayı web ortamnda ilan edilememektedir.

9- Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlar şikayet konusu markalar bazında etiketlerle tasnif edilmektedir.

10- Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlar satıcı firma konusunda tasnif edilmektedir.

11 -Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlarda her bir karar için ayrı bir webpage (web sayfası) olanağı sağlamaktadır.

12 -Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlar tüketici profilini belirleyen etiketlerle tasnif mevcuttur.

13- Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan kararlar red veya kabul sonucuna göre tasnif edilmektedir.

14 -Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti"nde alınan bütün kararlar için diğital arşiv oluşturularak TSHH kararları ile ilgili ülkemizde tek oluşturulan veri tabanıdır.

15 -Mersin - Yenişehir Kaymakamlığı "Tüketici Sorunları Hakem Heyeti" web sitesinde yasal mevzuat ve başvuru formları konarak tüketici etkili olarak bilgilendirmektedir.

Sanayi Bakanlığı Tüketici ödülleri duyurusu metni

http://tukedici.blogcu.com/sanayi-bakanligi-tuketici-odulleri_34918691.html
30/1/2009 ·

Kategori: TÜKETİCi ARŞİV

***Sanayi Bakanlığı Tüketici ödülleri

12. Geleneksel Tüketici Ödülleri
SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞITÜKETİCİNİN VE REKABETİN KORUNMASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN
12. GELENEKSEL TUKETİCİ ODÜLLERİBİLİNÇLİ TÜKETİCİLERİ, ÜRETİCİLERİ, SATICILARI, TÜKETİCİLERİ KORUYAN KURULUŞLARI VE BİLİMSEL ÇALIŞMA SAHİPLERİNİ BEKLİYOR

Tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 2008 yılı faaliyetleri dikkate alınarak yedi dalda "Geleneksel Tüketici Ödülleri" verilecektir.

12.Geleneksel Tüketici Ödül Dalları :

A-Radyo- Televizyon Programı Ödülü

1- Programın, özel olarak tüketici sorunlarını konu edinmesi; tüketicileri eğitici, aydınlatıcı ve bilgilendirici nitelikte olması,

2- Programın, 07:00 -23:00 saatleri arasında yayımlanıyor olması,

3- Programın, radyo ve televizyon kuruluşunun haftalık yayın süresinin % 1' inden az olmaması,
Bu dalda başvuru yapacak veya tüketiciler tarafından aday gösterilecek televizyon ve radyo kuruluşlarının birkaç program örneğinin bulunduğu bilgisayar ortamında çalışabilen CD veya VHS video kaseti, radyo programları için CD, ses kaseti örneği ile programın adı, yayınlandığı kanal, yayın saati, yayın süresi, yayınlandığı günler ve yayınlandığı kanalın günlük yayın saatinin bildirilmesi gerekmektedir.

B- Yazılı Basın Tüketici Köşesi Ödülü

1- Yazıların, ilgili yayın organında, bağımsız bir "Tüketici Köşesi" veya benzer bir isim altında yayımlanmakta olması,

2- Yazıların, tüketici sorunlarını aktarıcı ve bunları çözücü olmasının yanı sıra, tüketicileri bilinçlendirmeyi esas alan nitelikte olması,

3- Yazıların, belirli aralıklarla sürekli olarak yayımlanmakta olması,

Bu dalda başvuru yapacak veya tüketiciler tarafından aday gösterilecek yazılı basın kuruluşlarının birkaç yazı örneğinin bulunduğu gazete örneği ile köşenin adı, yayınlandığı gazete,yazının hangi sıklıkla yayınlandığının bildirilmesi gerekmektedir.

C- Bilinçli Tüketici Ödülü

1- Tüketicinin, mağduriyetine neden olan bir konuda, yasal haklarını sonuna kadar kullanmada duyarlılık göstermesi,

2- Tüketicinin, bu yönüyle diğer tüketicilere örnek olması,

3- Yargıya intikal etmiş konularda yargı sürecinin tamamlanmış olması.

D- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Uygulanmasında Başarılı Kuruluş Ödülü
İlgili kuruluşun, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 'un uygulanmasında ve geliştirilmesinde yoğun çaba göstermiş olması.


E- Tüketici Memnuniyetini ilke Edinen Firma Ödülü

1- Firmanın, tüketici memnuniyetini firma politikası olarak benimsemesi ve buna uygun davranmış olması,

2- Firmanın, tüketicilere kanunlar ve diğer mevzuatla tanınan haklardan daha ileri haklar tanıması,

3- Firmanın, tüketicilere yönelik "Tüketici Danışma Masası" veya ücretsiz "Danışma Hattı" kurmuş ve bunları fiilen işletir olması, 4- Firmanın, tüketicileri bilgilendirici çalışmalar yürütmüş olması.

F- Bilimsel Çalışma Ödülü

Ödül verilecek kişinin veya kişilerin veya kurum / kuruluşların;

1- Tüketici hukukuna veya tüketicinin bilinçlendirilmesine, korunmasına ilişkin yayımlanmış kitabının bulunması,

2- Tüketici hukukuna veya tüketicinin bilinçlendirilmesine, korunmasına ilişkin kabul edilmiş doktora veya yüksek lisans tezinin bulunması,

G- Hizmet Ödülü

Ödül verilecek kişinin veya kişilerin veya kurum / kuruluşların; kamu veya özel sektörde, tüketicinin korunması, tüketici sorunları veya tüketici hukuku alanlarında hizmette bulunmuş olması, koşulları aranır.

Kişi veya kuruluşlar, yukarıda dalları ve değerlendirme ölçütleri belirtilen "Tüketici Ödülleri" ne doğrudan aday olabilecekleri gibi, diğer kişi veya kuruluşlar tarafından da aday gösterilebilir. Her iki durumda da adayların yukarıda belirtilen ölçütleri taşıdıkları belgelenmelidir. Konuyla ilgili olarak Bakanlığımız “www.sanayi.gov.tr” adresli web sitesinden ve 0-312-2196500/2316-2306 numaralı telefondan bilgi alınabilir.

Başvuruların 06 Şubat 2009 Cuma günü Saat 17.30’a kadar,

“Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Eskişehir Yolu 7. Km. ANKARA” adresine bizzat veya postayla yapılması gerekmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

12.GELENEKSEL TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ cd

12.GELENEKSEL TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ
Geri Dön

Tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek, tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla "Radyo-Televizyon Programı" "Yazılı basın Tüketici Köşesi" "Bilinçli Tüketici" "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Uygulanmasında Başarılı Kuruluş" "Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma" "Bilimsel Çalışma" ve "Hizmet " dallarında her yıl hak sahiplerine verilen "Geleneksel Tüketici Ödülleri"nin bu yıl 12.verilecektir.

Söz konusu ödüllerin verilmesine ilişkin olarak ekli duyuruda dalları ve değerlendirme ölçütleri belirtilen konularda 2008 yılı "12.Geleneksel Tüketici Ödülleri" ilan metninin iliniz kamuoyuna duyurulmasını ve bu amaçla yürütülen çalışmalarda dikkate alınmak üzere iliniz Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nce önerilecek kişi, kurum ve kuruluşların isim ve unvan ve iletişim bilgilerinin ilgililerin önerilme gerekçelerine ilişkin bilgi ve belgelerin ayrıca radyo televizyon dalında aday gösterileceklerin program örneklerinden derlenmiş olan yayın kayıtlarının (CD) ve yazılı basın dalında aday gösterileceklerin yayımlanmış gazete örneklerinin en geç 02.02.2009 tarihine kadar Genel Müdürlüğe gönderilmesi gerekiyor.

Geleneksel Tüketici Ödülleri adresi

12. Geleneksel Tüketici Ödülleri 26.01.2009

Tüketici bilincinin geliitirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 2008 yılı faaliyetleri dikkate alınarak yedi dalda "Geleneksel Tüketici Ödülleri" verilecektir. Ödül verilecek kişinin veya kişilerin veya kurum / kuruluşların; kamu veya özel sektörde, tüketicinin korunması, tüketici sorunları veya tüketici hukuku alanlarında hizmette bulunmuş olması, koşulları aranır. Kişi veya kuruluşlar, yukarıda dalları ve değerlendirme ölçütleri belirtilen "Tüketici Ödülleri" ne doğrudan aday olabilecekleri gibi, diğer kişi veya kurulşlar tarafından da aday gösterilebilir. Her iki durumda da adayların yukarıda belirtilen ölçütleri taşıdıkları belgelenmelidir. Konuyla ilgili olarak Bakanlığımız “www.sanayi.gov.tr” adresli web sitesinden ve 0–312–2196500/2316–2306 numaralı telefondan bilgi alınabilir. Başvuruların 06 şubat 2009 Cuma günü Saat 17.30’a kadar,
Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Eskişehir Yolu 7. Km.
ANKARA”

adresine bizzat veya postayla yapılması gerekmektedir.

Yusuf GÖKOĞUZ Mehmet Ali ÇEVRIM GENEL SEKRETER BAŞKAN

12. GELENEKSEL TUKETİCİ ÖDÜLLERİ - 2009

2009-21 12. GELENEKSEL TUKETİCİ ÖDÜLLERİ
SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
TÜKETİCİNİN VE REKABETİN KORUNMASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN


12. GELENEKSEL TUKETİCİ ÖDÜLLERİ BİLİNÇLİ TÜKETİCİLERİ, ÜRETİCİLERİ, SATICILARI, TÜKETİCİLERİ KORUYAN KURULUŞLARI VE BİLİMSEL ÇALIŞMA SAHİPLERİNİ BEKLİYOR

Tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 2008 yılı faaliyetleri dikkate alınarak yedi dalda "Geleneksel Tüketici Ödülleri" verilecektir. 12. Geleneksel Tüketici Ödül Dalları;

A-Radyo- Televizyon Programı Ödülü

1- Programın, özel olarak tüketici sorunlarını konu edinmesi; tüketicileri eğitici, aydınlatıcı ve bilgilendirici nitelikte olması,

2- Programın, 07:00 -23:00 saatleri arasında yayımlanıyor olması,

3- Programın, radyo ve televizyon kuruluşunun haftalık yayın süresinin % 1' inden az olmaması,

Bu dalda başvuru yapacak veya tüketiciler tarafından aday gösterilecek televizyon ve radyo kuruluşlarının birkaç program örneğinin bulunduğu bilgisayar ortamında çalışabilen CD veya VHS videokaseti, radyo programları için CD, ses kaseti örneği ile programın adı, yayınlandığı kanal, yayın saati, yayın süresi, yayınlandığı günler ve yayınlandığı kanalın günlük yayın saatinin bildirilmesi gerekmektedir.

B- Yazılı Basın Tüketici Köşesi Ödülü

1- Yazıların, ilgili yayın organında, bağımsız bir "Tüketici Köşesi" veya benzer bir isim altında yayımlanmakta olması,

2- Yazıların, tüketici sorunlarını aktarıcı ve bunları çözücü olmasının yanı sıra, tüketicileri bilinçlendirmeyi esas alan nitelikte olması,

3- Yazıların, belirli aralıklarla sürekli olarak yayımlanmakta olması,

Bu dalda başvuru yapacak veya tüketiciler tarafından aday gösterilecek yazılı basın kuruluşlarının birkaç yazı örneğinin bulunduğu gazete örneği ile köşenin adı, yayınlandığı gazete, yazının hangi sıklıkla yayınlandığının bildirilmesi gerekmektedir.

C- Bilinçli Tüketici Ödülü

1- Tüketicinin, mağduriyetine neden olan bir konuda, yasal haklarını sonuna kadar kullanmada duyarlılık göstermesi,

2- Tüketicinin, bu yönüyle diğer tüketicilere örnek olması,

3- Yargıya intikal etmiş konularda yargı sürecinin tamamlanmış olması.

D- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Uygulanmasında Başarılı Kuruluş Ödülü

İlgili kuruluşun, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 'un uygulanmasında ve geliştirilmesinde yoğun çaba göstermiş olması.

E- Tüketici Memnuniyetini ilke Edinen Firma Ödülü

1- Firmanın, tüketici memnuniyetini firma politikası olarak benimsemesi ve buna uygun davranmış olması,

2- Firmanın, tüketicilere kanunlar ve diğer mevzuatla tanınan haklardan daha ileri haklar tanıması,

3- Firmanın, tüketicilere yönelik "Tüketici Danışma Masası" veya ücretsiz "Danışma Hattı" kurmuş ve bunları fiilen işletir olması,

4- Firmanın, tüketicileri bilgilendirici çalışmalar yürütmüş olması.

F- Bilimsel Çalışma Ödülü

Ödül verilecek kişinin veya kişilerin veya kurum / kuruluşların;

1- Tüketici hukukuna veya tüketicinin bilinçlendirilmesine, korunmasına ilişkin yayımlanmış kitabının bulunması,

2- Tüketici hukukuna veya tüketicinin bilinçlendirilmesine, korunmasına ilişkin kabul edilmiş doktora veya yüksek lisans tezinin bulunması,

G- Hizmet Ödülü

Ödül verilecek kişinin veya kişilerin veya kurum / kuruluşların; kamu veya özel sektörde, tüketicinin korunması, tüketici sorunları veya tüketici hukuku alanlarında hizmette bulunmuş olması, koşulları aranır.

Kişi veya kuruluşlar, yukarıda dalları ve değerlendirme ölçütleri belirtilen "Tüketici Ödülleri" ne doğrudan aday olabilecekleri gibi, diğer kişi veya kuruluşlar tarafından da aday gösterilebilir. Her iki durumda da adayların yukarıda belirtilen ölçütleri taşıdıkları belgelenmelidir. Konuyla ilgili olarak Bakanlığımız “www.sanayi.gov.tr” adresli web sitesinden ve 0–312–2196500/2316–2306 numaralı telefondan bilgi alınabilir.

Başvuruların 06 Şubat 2009 Cuma günü Saat 17.30’a kadar,

“Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Eskişehir Yolu 7. Km. ANKARA” adresine bizzat veya postayla yapılması gerekmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

11. Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2008

Tüketici ödülleri sahiplerini buldu

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın, `11. Geleneksel Tüketici Ödülleri` sahiplerini buldu. Tüketici bilincinin geliştirilmesi amacıyla her yıl düzenlenen ödül töreni gülümseten olaylara sahme oldu.

GÜNÜN MANŞETLERİ
• Uzayda kendini onaran kaporta
• KDV indiriminin kapsamı genişletildi
• Terör Örgütüne 13 İlde Şok Operasyon
• Org. Başbuğ`dan gündeme yönelik çarpıcı aç...
• Alman uzmanların raporu: Suikast yok!
• 2009 yılı da serin geçecek
• Doktorları şoke eden ameliyat !
• Operasyon sızdı mı?
• Yasa değişikliği bu hafta Meclis`te sendik...
• Bu da oldu! New Yorklulara `Yan baktın` ve...
• Bilimsel araştırma: Terfi, akıl sağlığına ...
• Şimşek: IMF ile çerçevede yüzde 100 mutaba...
• Steve Ballmer, Alpaslan Korkmaz`la ne konu...
• Cepte ``alo`` yüzde 30 ucuzluyor
• Çin teknolojisinde istihbarat kuşkusu
• 7 ay komada kaldı, fişi çekilirken hayata ...
• Akbank`ta Kemal Derviş dönemi
• DSP`de 1 ihraç 4 uyarı...
• Başbuğ bin kişiye seslenecek
• Alman ekibi kaza raporunu tamamladı
• Krizi en erken atlatacak üç ülke
• Nazım Ekren ekonomik programı açıkladı...
• `Cumhuriyet mitinglerine katılacaktım`
• 7 tabiat harikasının en güçlü adayı

İLİŞKİLİ HABERLER
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın, ``11. Geleneksel Tüketici Ödülleri`` sahiplerini buldu.
Tüketici bilincinin geliştirilmesi amacıyla her yıl düzenlenen ödül töreninin açılışında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı, 1995 yılından bu yana kayıtlara geçen 512 bin resmi tüketici şikayeti bulunduğunu belirterek, ``Bunun kayda geçmeyenlerini de dikkate alırsak 13 yıllık uygulamalar sonucunda şikayet sayısının 1 milyonu geçtiğini söyleyebiliriz`` dedi.

Balcı, bu başvuruların azalmasının, ancak üreticiden tüketiciye uzanan halkada her kesimin üzerine düşeni yapmasıyla mümkün olacağını ifade ederek, vizyonlarının, tüketici odaklı politikaları hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş da, bu yılki tüketici ödülleri için 100`den fazla başvuru yapıldığını, 7 branşta ödül tanzim ettiklerini ifade ederek, ``Hizmet Ödülü`` kapsamında tanzim edilen ödülün, Sanayi ve Ticaret Bakanının takdiriyle belirlendiğini bildirdi.

Pektaş, tüketici ödülleri konusunda yeni bir çalışma içinde olduklarını, bunun için bir platform oluşturduklarını belirterek, ``Bu yıldan sonraki vereceğimiz ödüller, (Ödüllerin oskarı olacak)`` dedi.

BASIN ÖDÜLLERİ
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nda düzenlenen organizasyon çerçevesinde, Radyo-Televizyon Programı Dalında; TRT-2`de yayımlanan ``Alan Razı Satan Razı, Kanal B`de ``Tükenmeden Tüketmek``, Olay TV`de ``Soru İşareti``, TRT GAP`da ise ``Tüketici Rehberi`` adıyla yayımlanan programlar ödüle layık görüldü.

Yazılı Basın Tüketici Köşesi Dalında; Yenigün Gazetesi`nde yayımlanan ``Tüketicinin Dostu`` isimli, tüketici sorunlarını konu alan, bunlarla ilgili çözüm yollarını aktaran köşe yazarı İbrahim Peker`e ödül verildi.

Tüketicinin korunmasını öngören 4077 Sayılı Kanunun Uygulanmasında Başarılı Kuruluş Ödülü Dalında; 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününde ilki sayısı çıkan ``Tüketici Bülteni``ni yayımlaması ve söz konusu yayını Türkiye`deki tüm oda ve borsalara, Kayseri Ticaret Odası Meslek komitelerine, çeşitli dernek üyelerine, odaların tüketici komisyonlarına başvuran tüm tüketicilere ve talep eden kurumlara dağıtan, tüketici istatistikleri yayımlayan ve çeşitli halk eğitim merkezleri ve okul müdürlüklerinin talebi üzerine yaklaşık 150 kursiyere tüketicinin korunması konusunda seminerler veren Kayseri Ticaret Odası ödüllendirildi.

Tüketicinin Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü Dalında; Arçelik, Adell Armatür ve Vana Fabrikaları ile Kuruçayırlı Otomotiv Sanayi, ödüle layık bulundu. Söz konusu firmalar, kaliteli ürün, güçlü satış ve dağıtım teşkilatının yanında, yedek parça hizmetleri ve yasal sürelerden daha fazla ücretsiz garanti hizmeti vermeleri, tüketicilere teknolojik konfor sağlamaları gibi nedenlerle ödüle layık görüldüler.

Bilimsel Çalışma Ödülü Dalında ise; Tüketicilerin Biyoteknolojik Uygulama ve Ürünlere Yönelik Tutumları Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi`` konulu doktora teziyle Dr. Ayşe Sezen Taş, tüketici doyumunun nasıl sağlanabileceğine ilişkin, gerek tüketici gerekse hizmet ya da mal sunan firmalar açısından, şimdiye kadar bu konuda yapılmış yararlı bir araştırma konusu içeren ``Tüketici Doyumu Teorisi`` konulu doktora teziyle de Dr. Göknil Nur Koçak`a ödül verildi.

HİZMET ÖDÜLLERİ
``Hizmet Ödülü``ne ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Daire Başkanlığı, Zabıta Destek Hizmetleri Müdürlüğü`ne bağlı Tüketici Hakları Zabıta Amirliği uygun görüldü. İstanbul Tüketici Hakları Zabıta Amirliğinin, 15 Mart 2007 tarihinde kutlanan ``Dünya Tüketiciler Günü`` dolayısıyla, ay boyunca düzenlenen seminer, panel ve etkinliklerde, İstanbul`un 32 ilçe belediye başkanlığı, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleriyle koordinasyonda başarılı performansı nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Diğer hizmet ödülü de, Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 Tüketici Hakları Çalışma Grubu`na verildi.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ
Bilinçli Tüketici Ödülü Dalında; Kullanmakta olduğu kredi kartından her yıl kesilen ``Kredi Kartı Üyelik Ücreti``ni geriye dönük olarak almak için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuran Hüsamettin Söğüt`e ödül verildi. Söğüt`ün takip ettiği yasal hak ve arama süreci sonucunda, ilgili bankadan 8 yıllık kredi kartı üyelik ücretini geri aldığı belirtildi.

Saçını, istemediği biçimde aşırı kısa ve yanlış kestiği, bu nedenle saçına kaynak yaptırmak zorunda kaldığı gerekçesiyle kuaförü hakkında dava açarak tazminata mahkum ettiren tüketici Solmaz Gülmez de, bu çabasıyla bilinçli tüketici ödülüne layık görüldü.

Vergi iade sistemi kaldırılmış olmasına rağmen, alışverişlerinin karşılığında fiş almayı sürdüren Tahsin Şahinbaz, yeni inşa edilen konutuna taşınma sürecinde su sayacı çalışır halde olmasına rağmen, belediyenin, bir elektronik su sayacı firmasıyla karşılıklı olarak yaptığı sözleşmede yer alan bir maddeyi dayanak göstererek yeni su saati alma mecburiyeti getirmesine karşı çıkan Kemal Özdemir ve ısınma hizmeti için bir enerji şirketiyle aralarında düzenlenen sözleşmede, ``Peşin bir yıllık ödeme yapıldığında yüzde 20 indirim uygulanacağı`` koşulunun yer alması, ancak sözleşme yapıldığı yıldan sonraki yıl içinde sadece yüzde 5 indirim yapılmasını şikayet eden Aykut Demirtaş da, bilinçli tüketici ödülü alan diğer tüketiciler oldu.

BASININ İLGİSİ
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 11. Geleneksel Tüketici Ödülleri, bakanlık konferans salonunda dağıtıldı. Daha önceki yıllara göre mütevazı şekilde gerçekleştirilen törene, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bir başka programı nedeniyle katılamadı.

Törenin açış konuşmasını yaptığı sırada Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı`nın cep telefonu çaldı. Bundan rahatsız olan Müsteşar Balcı, konuşmasına birkaç saniye ara vererek, çalmaya devam eden cep telefonunu Müsteşar Yardımcısı Eyüp Ömeroğlu`na uzatarak ``siz cevap verir misiniz?`` dedi. Müsteşar Balcı, bu durumdan ötürü konuklardan da özür diledi.
Geleneksel Tüketici Ödüllerinin dağıtıldığı törende, istemediği şekilde saçını kesen kuaförünü tazminata mahkum ettiren Solmaz Gülmez, fiş biriktiren Tahsin Şahinbaz ile kredi kartı üyelik ücretine karşı yürüttüğü mücadeleyi kazanan Hüsamettin Söğüt, basın mensuplarının en fazla ilgisini çeken tüketici ödülü sahipleri oldu.
A.A.

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları